ua en ru

Пакистан планує ввести мита для НАТО

Ісламабад розглядає можливість введення зборів і мит на рух вантажівок і танкерів з паливом сил НАТО. Про це заявив представник оборонного відомства Пакистану, передає BBC.
Нагадаємо, 26 листопада 2011 вертольоти НАТО з цієї бази нанесли удар по блокпосту пакистанської армії в г.Салала, в результаті чого загинули 24 військових, ще 14 отримали поранення. Після цього влада Пакистану вирішила провести "повний перегляд усіх програм, спільних операцій та домовленостей про співпрацю з США, НАТО і міжнародною коаліцією в Афганістані, в тому числі на дипломатичному, політичному, військовому рівнях, а також у сфері розвідки". Крім того, Ісламабад зажадав від Вашингтона протягом 15 днів залишити авіаційну базу в Шамсі, яку американські спецслужби і перш використовують для організації атак із застосуванням безпілотних літальних апаратів.
Альянс приніс вибачення Пакистану, а Президент США Барак Обама висловив співчуття у зв'язку із загибеллю пакистанських солдатів. Крім того, глава Білого дому підкреслив, що атака Північноатлантичного альянсу не була "навмисною операцією", і пообіцяв провести ретельне розслідування обставин інциденту.
Зазначимо, що через Пакистан здійснюється більше 70% тилових поставок для військ міжнародної коаліції, які воюють на афганській території.