ua en ru

Падіння ціни на акції українських компаній на ВФБ пояснюється, в більшій мірі, українськими чинниками, - експерт

Падіння ціни на акції українських компаній на ВФБ пояснюється, в більшій мірі, українськими чинниками. Таку думку РБК-України висловив керуючий директор інвестиційної компанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.

«Ціни на акції українських компаній на Варшавській фондовій біржі (ВФБ) впали, але це пояснюється, в більшій мірі, українськими чинниками. В доларах ціни впали, а в злотих - особливо ні. Падіння відбулося раніше, при чому, там компанії теж вели себе по-різному. Зокрема компанії молочної галузі, там де в нас є проблема в секторі, падали швидше за все. Мова йде про компанії Milkiland та Industrial Milk Company (IMC), але для цього були українські об'єктивні причини. Що стосується компаній агросектору Astarta та Kernel, то вони відкоригувалися на рівні ринку, можливо трошки вище ринку. Але це, знову ж таки, більше оцінювалися українські ризики, ніж вплинули якісь особливості польської економіки. Якщо ж взяти останнє IPO компанії Coal Energy, то її акції торгуються на 10% понад ціною розміщення», - відзначив експерт.

За його словами, не можна говорити про те, що є якийсь конкретний негативний вплив Польщі на котирування акцій українських компаній, навпаки в кінці місяця можна спостерігати незначний попит.

Аналітик вважає, що падіння польського злотого пояснюється погіршенням стану платіжного балансу країни, через те, що економіка значною мірою орієнтована на експорт. «Національна польська валюта послабилася. Курс злотого впав по відношенню до долара більше, ніж евро, але його падіння приблизно таке ж, як і в російського рубля. Свій негативний вплив також чинила макроекономічна статистика та наміри Національного банку Польщі знизити облікову ставку, що призведе до прискорення інфляції», - сказав Тарабакін.

Однак, на думку експерта, говорити про можливість боргової кризи в Польщі на зразок деяких проблемних країн еврозони не варто. «В Польщі, і близько, немає такого левереджу, який спостерігається в найбільш проблемних країнах Европи», - зазначив він.