ua en ru

Падіння на ринку акцій США посилилося до 5-6%, індекс Dow Jones опустився нижче 11 тис. пунктів

Американський фондовий ринок переживає найглибший стрес на тлі рішень міжнародного рейтингового агентства S&P про позбавлення США найвищого рейтингу. Спочатку інвестори вели себе стримано - провідні індекси провалилися на 3%, але швидко відіграли зниження до некритичних 1,5-1,7%.

Однак ринок чекав приводу рвонути під гору, і дочекався - те ж S&P провело аналогічне зниження (з AAA до AA+) залежних від держави компаній, у тому числі - іпотечних гігантів Fannie Mae і Freddie Mac. Це стало точкою відліку масового скидання акцій, який вилився до вечора в падіння індексів на 5-6%.

При цьому індекс Dow Jones вперше з листопада минулого року опустився нижче 11 тис. пунктів.

Станом на 22:00 за київським часом індекс Dow Jones падає на 467,88 пунктів (-4,1%), високотехнологічний Nasdaq - на 150,89 пунктів (-6%), а S&P 500 - на 71,67 пункту (-6%).

Акції американських "блакитних фішок" стрімко ростуть в ціні. У лідерах падіння - Bank of America, чиї акції за неповний день подешевшали на 20%. Крім вкрай негативної ситуації на ринку, стан банку погіршився і через не дуже приємну новину - корпорація AIG, за деякими даними, має намір вчинити банку позов на 10 млрд дол. за неправильне інформування при купівлі цінних паперів.

Варто відзначити, що хоча рішення S&P про зниження рейтингу США було оприлюднено ще 5 серпня, американський ринок відіграє його тільки зараз. Агентство спеціально опублікувало своє рішення перед вихідними і після закриття торгів, щоб за вихідні інвестори змогли заспокоїтися.

Однак план не спрацював - з новиною про зниження бездоганного (до цього моменту) рейтингу США впали абсолютно всі фондові ринки - на Близькому Сході, в Азії і Європі, а російський ринок закінчив день найсильнішим падінням з 2009 р.