ua en ru

На падіння курсу гривні вплинули націоналізація ПриватБанку і витрати держбюджету, - експерти

На падіння курсу гривні вплинули націоналізація ПриватБанку і витрати держбюджету, - експерти Фото: експерти проаналізували обвал гривні

Експерти назвали причини обвалу національної валюти

Стрімкий стрибок курсу долара, який відбувся сьогодні на міжбанківському ринку і в обмінних пунктах, є наслідком сезонного зниження рівня експорту українських товарів лише частково. Про це РБК-Україна повідомив ряд експертів.

Витрати держбюджету обвалили гривню

Так, на думку директора інвестиційної компанії Dragon Capital Томаша Фіала, падіння курсу гривні також було викликано значно підвищеними видатками державного бюджету у грудні, оскільки наприкінці року традиційно розподіл коштів на всі програми і потреби, які були недофінансовані протягом попередніх 11 місяців.

"Видатки державного бюджету у грудні приблизно вдвічі вище, ніж у середньому в попередні 11 місяців...Також у грудні і частково у січні на відшкодування ПДВ було направлено понад 15 млрд гривень, плюс велика гривнева ліквідність вийшла на ринки, як і в минулому році", - заявив Фіала.

Він зазначив, що закріплення курсу гривні можна очікувати наприкінці лютого. Цьому будуть сприяти високі ціни на сировину, яку експортує Україна, а також ймовірне виділення чергового траншу від МВФ.

"Швидше за все, у січні-лютому курс гривні буде залишатися на тому ж рівні, на який він вийшов сьогодні", - сказав Фіала.

А може все-таки "Приват винен"?

У свою чергу, редактор видання "Гроші.ua" Павло Харламов вважає, що стрімкий стрибок курсу валют був викликаний також частково і ефектом від націоналізації "ПриватБанку".

"Всі знають про цю "дірку" в більш ніж 140 млрд гривень і всі розуміють, що її будуть "зашивати" за рахунок коштів держбюджету. Звичайно, це буде "тиснути" на гривню. Можливо, психологічно це вже має певний вплив", - сказав Харламов.

За словами експерта, до дефіциту на ринку валют могли призвести і розрахунки за зовнішніми контрактами, які традиційно проходять наприкінці року. Ймовірно, частина з них була перенесена на січень, тому компанії досі подають заявки на купівлю досить великих обсягів валюти.

"Він (курс валют - ред.) у будь-якому випадку буде "плавати" протягом року ... Можливо, після січня-лютого відбудеться падіння десь до 27 (гривень за долар - ред.), Але значно міцніше гривня навряд чи стане", - додав Харламов.

Нагадаємо, раніше Національний банк України пояснив падіння курсу гривні сезонним зниженням експорту.