ua en ru

Падіння в базових галузях економіки України уповільнилося наприкінці 2020 року

Падіння в базових галузях економіки України уповільнилося наприкінці 2020 року Фото: хлібзавод (Віталій Носач, РБК-Україна)

Низька база порівняння осені минулого року дозволила покращити показники

У листопаді 2020 року Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зріс на 3,3% р/р. Це відбулося вперше з жовтня минулого року.

Про це йдеться в "Макроекономічному та монетарному огляді" Національного банку України (листопад 2020 року).

За даними НБУ, за підсумками січня-листопада падіння ІВБГ становило 5,6%, що дещо менше, ніж за перші 10 місяців - 6,5%.

Падіння в базових галузях економіки України уповільнилося наприкінці 2020 року

Як зазначається в огляді, у листопаді помітно сповільнився спад у промисловості (до 0.3% р/р) завдяки сприятливим зовнішнім умовам, ефекту бази порівняння минулого року для металургії (суттєвий спад торік через слабкий зовнішній попит), росту видатків бюджету на оборону та холоднішої, ніж торік, погоди.

Надолуження темпів збору пізніх зернових та технічних культур зумовило відновлення високих темпів зростання у сільському господарстві (на 11.3% р/р). Нарощення експорту підтримало оптовий товарооборот та вантажоперевезення. Значні темпи зростання видатків бюджету на дорожню інфраструктуру сприяли зростанню в будівництві, зазначили в НБУ.

"Втім, на тлі певного сповільнення зростання зарплат та запровадження карантину "вихідного дня" дещо знизилися темпи зростання роздрібної торгівлі, а спад пасажирообороту поглибився", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, у жовтні 2020 року падіння Індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) прискорилося до 7,9% р/р. Це більше, ніж у вересні (6,8%).

Як повідомляло РБК-Україна, в жовтні НБУ зберіг прогноз по валовому внутрішньому продукту (ВВП) України. Прогноз падіння економіки у 2020 році збережено на рівні 6,0%.