ua en ru

ПА ОБСЄ в Бакинській декларації закликала Росію скасувати анексію Криму і Севастополя

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) за підсумками щорічної сесії, що проходить з 28 червня по 2 липня 2014 р. в Баку (Азербайджан), прийняла Бакинську декларацію, яка в тому числі засуджує втручання Росії в Україні.

Парламентська асамблея Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ) за підсумками щорічної сесії, що проходить з 28 червня по 2 липня 2014 р. в Баку (Азербайджан), прийняла Бакинську декларацію, яка в тому числі засуджує втручання Росії в Україні. Про це повідомляє прес-служба ПА ОБСЄ у своєму Twitter.

Серед іншого ПА ОБСЄ у своїй підсумковій декларації, оприлюдненій на офіційному сайті асамблеї, підкреслює "важливість дотримання принципів непорушності кордонів і територіальної цілісності, мирного врегулювання спорів, рівності прав і самовизначення народів, закріплених у Гельсінському заключному акті, і закликає РФ скасувати анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна)".

ПА ОБСЄ "з метою зняття серйозної стурбованості питаннями безпеки у зв'язку з істотними військовими діями Російської Федерації уздовж державного кордону України" наполегливо пропонує РФ вступити в діалог в рамках спільних нарад ФСБ-ПК і співпрацювати відповідальним чином та в дусі доброї волі на основі військово-політичних зобов'язань ОБСЄ.

При цьому в декларації вітається активна участь швейцарського Головування в ОБСЄ у врегулюванні кризи в Україні та навколо неї і розгортання Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також зусилля виконавчих структур ОБСЄ та інших відповідних міжнародних організацій, діючих в Україні з метою ослаблення напруженості, зміцнення стабільності та заохочення національного діалогу.

Також вона закликає до створення на платформі ПА ОБСЄ міжпарламентської групи зі зв'язку по Україні для деескалації положення на місцях та підтримки виходу країни з кризи.

Крім того, ПА ОБСЄ закликає владу України провести об'єктивне, всебічне і відкрите розслідування за участю правозахисних організацій всіх випадків загибелі людей в ході останніх подій в Україні, зокрема трагедії в Одесі 2 травня 2014 р.

Відзначимо, 1 липня 2014 р. ПА ОБСЄ прийняла резолюцію, в якій звинуватила Росію в окупації України.