ua en ru

ПА ОБСЄ закликала Росію звільнити незаконно утримуваних громадян України

ПА ОБСЄ закликала Росію звільнити незаконно утримуваних громадян України Фото: ПА ОБСЄ

У ПА ОБСЄ заявили, що кримінальні справи, відкриті в Росії, відносно затриманих українців є нелегітимними

Загальний комітет Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ з демократії, прав людини і гуманітарних питань вчора, 7 липня, під час свого засідання в Гельсінкі прийняв резолюцію "Викрадені і незаконно затримувані в Російській Федерації українські громадяни". Резолюція опублікована на офіційному сайті ПА ОБСЄ.

Згідно резолюції ПА ОБСЄ "рішуче засуджує викрадення українських громадян з території України, в тому числі члена парламенту Наді Савченко, кінорежисера Олега Сенцова та інших осіб, їх незаконне переміщення через українсько-російський державний кордон і подальше затримання в Російській Федерації".

В ОБСЄ також вважають кримінальні справи щодо затриманих українців нелегітимними, "оскільки вони є грубим порушенням норм міжнародного права в галузі прав людини і основних свобод, а також принципів і зобов'язань в рамках ОБСЄ і при цьому суперечать зобов'язанням Російської Федерації мінськими угодами, укладеними у вересні 2014 і лютому 2015 років".

"Парламентська асамблея ОБСЄ закликає Російську Федерацію суворо дотримуватися норми і принципи міжнародного права, принципи і зобов'язання в рамках ОБСЄ, мінські угоди і невідкладно звільнити Надю Савченко, Олега Сенцова і інших українських громадян, які незаконно затримуються в Росії, а також забезпечити їх безпечне повернення в Україну", - йдеться в резолюції.

Нагадаємо, 17 червня Європейський союз зажадав звільнення української льотчиці та народного депутата Надії Савченко та всіх осіб, затриманих у зв'язку з конфліктом в Україні.