ua en ru

П.Порошенко: Київ влаштував "роз'яснення" Москви до поправок до закону РФ про оборону.

Поправки до закону Російської Федерації про оборону повністю відповідають нормам Організації Об'єднаних Націй (ООН) і не несуть жодної загрози. Про це повідомив на прес-конференції в Москві міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров за підсумками перших переговорів із нещодавно призначеним главою Міністерства закордонних справ (МЗС) України Петром Порошенко. У свою чергу керівник українського зовнішньополітичного відомства відзначив, що Київ отримав "абсолютно чіткі роз'яснення з боку Росії", і ці роз'яснення його влаштували.

Нагадаємо, Державна дума 21 жовтня 2009 р. прийняла в другому читанні законопроект про оперативне використання Збройних сил (ЗС) РФ за межами Росії. Відповідні поправки вносяться до закону "Про оборону". Законопроект передбачає, що формування ЗС РФ можуть оперативно використовуватися за межами території Росії для відбиття нападу на ЗС РФ або інші війська, дислоковані за межами території РФ. Крім того, вони можуть бути використані для відбиття або запобігання агресії проти іншої держави; захисту громадян Росії за кордоном; боротьби з піратством і забезпечення безпеки судноплавства.

Крім того, в ході переговорів двох міністрів закордонних справ обговорювалися питання економічного співробітництва, врегулювання ситуації навколо Азовсько-Керченської акваторії. Як відзначив С.Лавров, сторони провели відверту і змістовну бесіду. Він також повідомив, що Москва і Київ домовилися в майбутньому вирішувати всі спірні питання "без політизування" і умовилися зробити подальшу роботу наочнішою. "У Росії та Україні із більшості питань єдині підходи", - підтвердив П.Порошенко.

С.Лавров також повідомив, що до переговорів прем'єр-міністрів РФ і України заплановано низку зустрічей двосторонніх комісій на рівні заступників міністрів закордонних справ.