ua en ru

Очікування в чергах на кордоні України та Польщі досягають трьох діб

Очікування в чергах на кордоні України та Польщі досягають трьох діб Фото: пункт пропуску "Ягодин" (УНІАН)

Українські експортери отримують численні збитки внаслідок простоювання товарів на кордоні

На сьогодні очікування в чергах на українсько-польському кордоні складають до трьох діб. Про це повідомив в.о. голови Державної фіскальної служби (ДФС) України Олександр Власов, передає РБК-Україна.

У вівторок, 9 жовтня, Власов провів телефонну розмову з керівником митного відомства - заступником Керівника Національної адміністрації доходів Республіки Польща Петром Вальчаком та обговорив проблему черг на кордоні.

"Наразі, за нашими оцінками, очікування в чергах складають до трьох діб. Українські перевізники та експортери несуть суттєві збитки", - зазначив Власов.

Він також уточнив, що між контрольними органами України та Польщі діє Меморандум про виникнення надзвичайних ситуацій на кордоні за період однієї зміни. В рамках цього документу прописані норми пропуску вантажних транспортних засобів по кожному пункту пропуску в одну сторону: через "Ягодин-Дорохуськ" - 600 автопоїздів, "Краківець - Корчова" - 400, "Рава Руська - Хребенне" - 150.

"Останній рік Меморанду виконується не в повному обсязі... Домовилися, що керівники митниць з обох сторін - з нашого боку мова йде про Львівську та Волинські митниці ДФС - повинні налагодити взаємодію у рамках угоди, щоб мінімізувати проблеми бізнесу при проходженні контролю", - зазначив Власов.

Крім того, сторони зустрінуться найближчим часом, щоб "звірити годинники" та поговорити розширення кількості пунктів пропуску на кордоні з Польщею, де буде проводитися спільний контроль.

"Зараз їх чотири. Ми готові до застосування спільного контролю як в повному обсязі, так і по впровадженню його окремих елементів", - повідомив Власов.

Очікування в чергах на кордоні України та Польщі досягають трьох діб

Нагадаємо, 25 вересня 2018, у Львівській області у зв'язку з так званим італійським страйком польських контрольних служб на кордоні з Польщею виникли черги. Протягом доби у чергах перебувало 860 автомобілів.