ua en ru

ОВДП з 19 лютого розміщуватимуться виключно серед первинних дилерів - Мінфін.

Облігації внутрішньої державноъ позики з 19 лютого 2010 р. розміщуватимуться виключно серед первинних дилерів. Про це журналістам після засідання фінансового прес-клубу повідомив заступник міністра фінансів Андрій Кравець, передає кореспондент РБК-Україна. «Фактично з 19 лютого вже братимуть участь первинні дилери. Ми завершили повністю наш законодавчий захід, який необхідно зробити, і юстируються всі документи. Тобто на ринок з 19-го, якщо не помиляюся, виходитимуть тільки первинні дилери», - сказав він.

Також він повідомив, що уряд планує здійснити зовнішнє запозичення раніше, ніж планувалося, - вже в березні. Відповідні переговори про форму запозичення (займ або эвробонди) і обсяг вже ведуться. «Це переговори, які йдуть в практичній площині. Дійсно ми думаємо над диверсифікацією (існуючих боргів держави) не тільки внутрішнім джерелом. Думаю, це відбудеться раніше (квітня). За формою ми ведемо переговори», - сказав А.Кравець.

Нагадаємо, статус первинних дилерів був введений в дію ухвалою Кабміну №363 від 14 квітня 2009 р. Банки, які отримали статус первинних дилерів, користуються винятковим правом на покупку ОВДП при їх первинному розміщенні. Вони також зобов'язані викупляти не менше 3% обсягу облігацій уряду, запропонованих протягом півроку, і підтримувати двосторонні котирування купівлі/продажу ОВДП з іншими дилерами. Окрім цього, головною умовою, щоб отримати статус первинного дилера, є розмір статутного капіталу - не менше 10 млн євро, а також обсяг торгівлі облігаціями державного займу - з початку 2005 р. він для кожного банку-кандидата повинен перевищувати 1 млрд грн. На трьох аукціонах з відбору первинних дилерів, які відбулися в другому півріччі 2009 р. було відібрано 11 банків, які і отримали цей статус. Це "Родовід Банк", "ОТП Банк", "Унікредит Банк", "Ерсте Банк", «ІНГ Банк Україна», Ощадбанк, «Укрсіббанк», "Райффайзен Банк Аваль", «Укргазбанк», "Київська Русь" і "Київ".