ua en ru

За відкликання підпису під законопроектом щодо АТБ пропонують 500 тис. дол., - нардеп

Народним депутатам, які подавали у Верховну Раду України законопроект про націоналізацію торгової мережі "АТБ", пропонували 500 тис. дол. за відгук підпису під документом. Про це в ефірі "5 каналу" у програмі "Особливий погляд" заявив народний депутат Радикальної партії Андрій Лозовий.

"За відгук підпису пропонують 500 тисяч доларів. Може комусь менше або більше", - повідомив Посадовець. З ним згоден і нардеп Дмитро Лінько: "Ми відразу почули погрози: притягнути до суду, зняти недоторканність. Але протидія і спроби підкупу не пройдуть".

Депутати і експерти закидають "АТБ" підтримку тероризму через роботу на окупованих територіях. За інформацією спецслужб, через власників офшорних компаній мережа супермаркетів має у співвласниках свого бізнесу відомого російського олігарха Костянтина Малафєєва, засновника інвестиційного фонду Marshall Capital Partners, який, за публікаціями в ЗМІ, здійснює масштабну фінансову підтримку терористичних організацій ДНР і ЛНР.

"Що стосується підприємств, що працюють на території Донбасу, окупованій терористами Путіна: на сьогоднішній день, всі фірми, підприємства, державні, які там працюють, ми рекомендуємо перереєструвати їх на території України, відкрити рахунки в українських банках, і працювати, сплачуючи податки в Україні. Якщо вони цього не роблять, до них будуть застосовуватися різного роду санкції", - зазначає народний депутат Антон Геращенко.

"Мною як народним депутатом України, 13 лютого 2015 р. був направлений запит до Генеральної прокуратури. ГПУ надала мені відповідь щодо порушення кримінального провадження за фактом фінансування тероризму та ухилення від сплати податків безпосередньо корпорацією "АТБ" на 2,5 млрд грн", - говорить нардеп Артем Вітко.

За словами політичного експерта Володимира Цибулько, власники мережі "АТБ" є практично друзями екс-Президента Віктора Януковича.

Повідомляється, що Геннадій Буткевич - один із засновників корпорації "АТБ", починав кар'єру в правоохоронних органах СРСР. В 90-е очолював службу безпеки корпорації ЄЕСУ, був правою рукою Павла Лазаренка з силових питань. Після втечі і ув'язнення Лазаренка Буткевич зблизився з Юрієм Самойленком, в майбутньому - одним із керівників Служби безпеки України. Пізніше Самойленко звів Геннадія Буткевич з Олександром Якименко - головою СБУ при Януковичі. Його зараз звинувачують в організації розстрілу Небесної сотні і державній зраді - роботі на російські спецслужби. Успішні знайомства - секрет успіху АТБ. "З АТБ взагалі не чисто. Треба подивитися на динаміку розвитку бренду останні два роки Януковича. Це тепличні умови, що це корупційна схема", - стверджує він.

"Януковича немає вже півтора року, але "АТБ" продовжує демонструвати фантастичні показники, дивуються народні депутати. За минулий рік товарообіг зріс наполовину. Як таке може бути в умовах війни і економічної кризи - загадка, продовжують парламентарії. Знову якісь "договорняки", - зазначають автори програми.

Нагадаємо, законопроект про націоналізацію торгової мережі "АТБ" з'явився в парламенті навесні. Його авторами стали 15 народних депутатів - члени всіх фракцій коаліції, а також позафракційних. Законопроектом передбачається націоналізація майна торгової мережі "АТБ" з мотивів суспільної необхідності - з метою недопущення фінансування тероризму та незаконних збройних формувань та з метою створення національної роздрібної торговельної мережі соціальної спрямованості.