ua en ru

Відповідальність за соціальну й гуманітарну катастрофи на окупованому Донбасі несе РФ, - Розенко

Відповідальність за соціальну й гуманітарну катастрофи на окупованому Донбасі несе РФ, - Розенко Фото: Павло Розенко розповів про соцвиплати на окупованих територіях

Віце-прем'єр спростував заяви про те, що Україна відмовилася від своїх соціальних зобов'язань

Уся відповідальність за соціальну та гуманітарну катастрофу на територіях, неконтрольованих українською владою, лежить виключно на Росії та її спільниках-терористах. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Не Україна припинила виплату пенсій громадянам на окупованих територіях, а Росія, яка їх захопила. Повна відповідальність за соціальну та гуманітарну катастрофу на цих територіях лежить виключно на Росії та її спільниках-терористах", - сказав він.

За словами Розенка, розмови про те, що Україна відмовилася від своїх соціальних зобов'язань, не відповідають дійсності.

"Люди, які залишилися на неконтрольованих територіях, мають право на пенсійні виплати. Це право сьогодні порушується, але не Україною, а Росією", - наголосив віце-прем’єр.

Він пояснив, що люди з окупованих територій, котрі хочуть одержувати соціальні виплати, повинні переїхати на постійне місце проживання на контрольовані українською владою території.

"Так говорить українське законодавство. Тут ми можемо контролювати, хто одержує виплати, там - ні. У кого в руках опиниться банківська картка, на яку приходять соціальні виплати? Чи не будемо ми фінансувати тероризм у підсумку? Це абсолютно нормальна позиція, її підтримують і міжнародні організації, і представники інших країн", - підкреслив Розенко.

Він також додав, що після виконання Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України люди, котрі перебувають зараз на тимчасово окупованих територіях, матимуть можливість відновити всі виплати з моменту їх припинення.

"Ці кошти акумулюються і, коли з'явиться реальна можливість, звичайно, їх виплатять", - пообіцяв віце-прем’єр.

Нагадаємо, раніше Павло Розенко повідомляв, що Кабінет міністрів України підготує загальну концепцію пенсійної реформи за один-два місяці.