ua en ru

Відповідальність за реформи намагаються перекласти на плечі чужоземців, - "Рух за реформи"

Наміри уряду України передати кілька митниць в управління британської компанії Crown Agents зіткнуться з кількома перешкодами. Про це заявив голова громадської організації "Рух за реформи" Андрій Турій.

"По-перше, для того, щоб допустити іноземну компанію до управління митницею, потрібно, очевидно, внести зміни в українське законодавство, - вважає Турій. - По-друге, митниця працює з секретною інформацією, якою ділитися з іноземцями не можна".

"З самого початку краще було б урядовцям пояснити громадянам, що Crown Agents можуть консультувати, але не управляти, - вважає представник "Руху за реформи". - Управляти все одно доведеться нам, українцям. І корупцію з контрабандою ніхто інший не поборе, крім нас самих".

Турій висловив стурбованість тенденцією, коли відповідальність за реформи намагаються перекласти на плечі чужоземців.

"Так, звичайно, якщо є хороший іноземний фахівець, то він тільки посилить уряд. Але нам-то, українському суспільству, головне, щоб була створена така система, при якій всі державні інституції працювали на благо людей, як це і повинно бути. Інакше - навіть хороші іноземні фахівці можуть перевтілитися в корупціонерів", - сказав Турій.

На його думку, було б дуже добре, якщо б з нашими митниками працювали фахівці іноземної компанії, а облік проводився за їх прозорим систем.

"Вони, зокрема, могли б допомогти з оптимізацією процесів, так як відомо, що на нашій митниці дублюються багато функцій, - заявив представник "Руху за реформи". - Також вони можуть рекомендувати поліпшити системи реєстрації або оформлення. Але вони не зможуть замінити митну службу, їх висновки будуть носити рекомендаційний характер, безпосередніх рішень приймати не будуть".

Тому, впевнений Турій, не потрібно марно плекати надії на іноземну допомогу, коли необхідно прищеплювати суспільству нову ідеологію соціальних відносин, виховувати волю до змін.