ua en ru

Відставка Гонтарєвої: стало відомо, хто може зайняти посаду голови НБУ

Відставка Гонтарєвої: стало відомо, хто може зайняти посаду голови НБУ Фото: відставка Гонтарєвої може призвести до того, що Нацбанк очолить один з його колишніх керівників

Після відставки Гонтарєвої серед кандидатів на пост глави НБУ називають Яценюка, Стельмаха і Ющенка

У зв'язку з наміром Валерії Гонтарєвої піти у відставку з посади глави Національного банку України на її місце вже розглядається ряд кандидатур. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Час йти: Валерія Гонтарєва йде з Нацбанку".

Одним з перших кандидатів, як в оточенні президента Петра Порошенка, так і в парламенті, і серед банкірів називають екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Проте в його оточенні заявляють, що він ніколи не погодиться на таку пропозицію, оскільки має більш серйозні амбіції і політичну вагу.

У той же час в "Народному фронті" не виключають, що після відставки Гонтарєвої пост глави НБУ запропонують глави комітету Ради з питань фінансової політики та банківської детальності Сергію Рибалко з Радикальної партії Ляшка.

"У Олега Ляшка зараз "золота акція" в парламенті, і для того, щоб задовольнити його, йому можуть запропонувати кандидатуру від його фракції", - зазначив один з депутатів НФ.

Також серед претендентів - голова Приватбанку Олександр Шлапак, екс-глава НБУ Володимир Стельмах та президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко. Ряд банкірів зазначає, що нібито його люди вже були в НБУ, придивлялися і "вивчали ситуацію зсередини".

"Ющенко влаштував би всіх. Він, до речі, зміг би налагодити і взаємодія з МВФ", - розповів РБК-Україна один банкірів, знайоме з ходом переговорів.

Нагадаємо, джерела РБК-Україна повідомили про намір Валерії Гонтарєвої піти з посади голови Нацбанку. Пізніше в НБУ спростували відставку Гонтарєвої.