ua en ru

Відстрочка виділення траншу МВФ загрожує Україні політичними та бюджетними ризиками

Відстрочка виділення траншу МВФ загрожує Україні політичними та бюджетними ризиками Фото: у МВФ не поспішають виділяти Україні кошти

Питання про виділення Україні чергового траншу МВФ буде вирішено не раніше вересня

Зволікання з виділенням чергового траншу Міжнародного валютного фонду загрожує Україні політичними та бюджетними ризиками. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Занадто багато ризиків: чому Україна досі не отримала транш від МВФ".

"Ми очікували 1,3 мільярда, але деякі умови не були виконані вчасно, що було відстрочено, йшла мова про зменшення траншу. Але це питання Ради директорів, - заявляв раніше міністр фінансів Олександр Данилюк. - Рада офіційно буде засідати в четверту тиждень серпня. Тоді ми й сподіваємося на наше засідання, де буде обговорюватися питання України, і сподіваємося на позитивне рішення щодо траншу".


Однак 22 серпня стало відомо, що до кінця місяця основний кредитор не планує розглядати можливості надання третього траншу в рамках програми EFF.

При цьому, як зазначається в матеріалі, затягування процесу з відновленням співпраці з МВФ загрожує не тільки політичними ризиками, але і бюджетними.

"Незважаючи на те, що транш у повному обсязі повинен бути спрямований на поповнення міжнародних резервів НБУ, від рішення МВФ залежить надання Україні макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд євро, а також кредитні гарантії від США у розмірі 1 млрд доларів", - зазначено в матеріалі.

Нагадаємо, раніше Олександр Данилюк запевняв, що МВФ може виділити Україні 4,3 млрд доларів до кінця року.