ua en ru

Отруєння Скрипаля: в НАТО закликали РФ дати роз'яснення для Великобританії

Отруєння Скрипаля: в НАТО закликали РФ дати роз'яснення для Великобританії Фото: прапори країн–учасниць НАТО біля нової штаб-квартири організації в Брюсселі (nato.int)

У НАТО заявляють, що підтримують Великобританію у справі про напад у Солсбері

29 союзників НАТО запропонували підтримку Великобританії після нападу в Солсбері, а також закликали РФ дати роз'яснення по справі отруєння колишнього російського шпигуна. Про це йдеться в заяві Північноатлантичної Ради щодо використання нервово-паралітичної речовини в Солсбері.

Зокрема, в заяві йдеться, що Великобританія поінформувала союзників по НАТО про те, що інцидент в Солсбері, до якого дуже ймовірно причетна Росія, є атакою проти Сполученого Королівства, в результаті якої могли постраждати мирні жителі.

У зв'язку з чим, союзники висловили глибоку стурбованість у зв'язку з першим агресивним застосуванням нервово-паралітичної речовини на території Альянсу з моменту заснування НАТО.

"Союзники висловили солідарність з великою Британією, запропонували свою допомогу у проведенні розслідування, а також закликали Росію дати відповіді на питання Великобританії, в тому числі надати в Організації по забороні хімічної зброї всі дані по програмі "Новачок"", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей у середу під час виступу перед парламентом оголосила про ряд заходів проти Росії. Зокрема, прем'єр-міністр вимагала вислати 23 російських дипломатів з країни після звинувачень на адресу Росії в причетності до отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

У вівторок, опівночі закінчився термін ультиматуму, протягом якого Москва повинна пояснити, як секретне хімічна речовина потрапила на британську територію і була використана для отруєння.