Відпускні ціни на російську червону ікру з середини червня зросли на 70%

З середини червня 2013 г. в Камчатському краї (Росія), де щорічно видобувається 40-60% від її загального обсягу, відпускні ціни збільшилися майже на 70%.

З середини червня 2013 г. в Камчатському краї (Росія), де щорічно видобувається 40-60% від її загального обсягу, відпускні ціни збільшилися майже на 70%. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Відпускні ціни рибодобувачів на Камчатці за останній місяць підскочили з 1200-1500 руб. (37-46 дол.) за кілограм до 2100-2500 руб. (65-77 дол.)", - розповів глава комітету російського союзу промисловців і підприємців з рибному господарству і аквакультурі Герман Звєрєв.

Очікування значного улову лососевих видів на Камчатці в цьому році не виправдалися, пояснює керівник спілки промисловців і підприємців Камчатки Сергій Тимошенко. За даними камчатських рибалок, загальний вилов з початку путини склав близько 50 тис. т, що майже на 40% нижче рівня минулорічного лову за той же період. Щорічний обсяг виробництва готової упакованої червоної ікри в Росії становить 11-13 тис. т на рік, на суму 28,6-30 млрд руб. на рік або 880-930 млн дол. (за цінами переробників з урахуванням ПДВ).

Читайте також: Світові ціни на рибу досягли рекордних значень

Історичний максимум вилову лососів і рекордні улови 2009-2012 рр. на кілька найближчих років можуть піти в минуле, червоної риби стає об'єктивно менше, відзначають у Всеросійському науково-дослідному інституті рибного господарства та океанографії. "Крім того, камчатські й сахалінські добувачі ввели в дію велику кількість переробних цехів і заводів. Тому якщо раніше не менше 30-35% ікри-сирцю рибодобувачі змушені були продавати на цінових умовах переробників з європейської частини Росії, то зараз вони можуть виробляти готову продукцію на місцях. Для того щоб заповнити сировиною власні виробництва, переробники з центральної частини готові купувати ікру за вищими цінами", - говорить Герман Звєрєв.

У Росриболовстві не схильні драматизувати ситуацію. "Путина триватиме ще кілька місяців, і та риба, яка з тих чи інших причин ще не дійшла до наших берегів, за прогнозами, повинна прийти", - зазначає керівник центру громадських зв'язків відомства Олександр Савельєв. Однак, за даними аналітичного центру Росриболовства, оптові ціни переробників на упаковану ікру в середньому по Росії в травні склали 2400 руб. (74 дол.) за кілограм. Як пояснюють експерти, це ікра, яка купувалася ще торік, коли ціна на сировину знаходилася на рівні 900-1100 руб. (27,75-33,92 дол.) за кілограм. У Росриболовстві не виключають зростання роздрібних цін на упаковану ікру в межах 10% до кінця року.

В Україні дефіцит червоної ікри вже відчувається, каже менеджер з продажів компанії-імпортера риби та морепродуктів "Атлантіс-центр" Микола Приймак. "Тому і ціни трохи піднялися: в опті - приблизно на 2%", - зазначив він.

On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся