ua en ru

Відносні боргові параметри в 2011 р. в цілому дотримані, - Рахункова палата

Відносні боргові параметри, визначені середньостроковою стратегією управління державним боргом, в 2011 р. в цілому дотримані. Про це йдеться в звіті про результати аудиту стану державного та гарантованого державою боргу колегії Рахункової палати.

"Показник сукупного боргу до ВВП (36%) знаходився в економічно безпечних межах, визначених Бюджетним кодексом України (до 60%). Водночас показник державного зовнішнього боргу в розрахунку на одну особу погіршився і майже вдвічі перевищив верхню межу, розраховану за методикою Мінекономрозвитку для рівня боргової безпеки. Основною причиною цього є переважаюча частка зовнішньої заборгованості у загальній сумі сукупного боргу (63,3%). Як наслідок, стан сукупного боргу, а також стан його погашення й обслуговування супроводжувався валютними ризиками, які у 2011 р.підсилилися у зв'язку із запровадженням облігацій внутрішньої державної позики з індексованою вартістю та номінованих в іноземній валюті ОВДП", - йдеться в повідомленні Рахункової палати.

Колегія відмітила, що у минулому році уряд та Мінфін вживали заходів для розвитку і вдосконалення нормативно-правового й організаційного регулювання операцій з держборгом.

"Однак цілісного нормативного забезпечення управління боргом не досягнуто. Досі немає спеціального закону щодо державного та гарантованого державою боргу, - підкреслюється в звіті.

Нагадаємо, державний зовнішній борг на 30 квітня 2012 р. становив 196 млрд грн (24,531 млрд дол.).