ua en ru

Скасування валютного кредитування необхідне для України, - АУБ

Скасування валютного кредитування є необхідною для України нормою. Про це в ході прес-конференції заявив голова ради асоціації українських банків (АУБ), народний депутат України Станіслав Аржевітін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я розцінюю, що це дуже хороша норма (скасування валютного кредитування). Це була велика стратегічна помилка, коли в країні свого часу дозволили валютне кредитування, але ми маємо на сьогоднішній день "другу серію" - якщо Ющенко дозволив долар в Україні, то Янукович тепер дозволяє російський рубль, тобто ми будемо мати три грошових одиниці в країні", - сказав Аржевітін.
Він додав, що всі суб'єкти в Україні повинні використовувати національну валюту.
Президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко відзначив, що "чужа валюта - це чужі проблеми у нас в державі. Сьогодні це очевидно".
Нагадаємо, НБУ почав боротися з валютним кредитуванням відразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%. У жовтні 2008 р. НБУ прийняв постанову №319, яка дозволило банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, які мають валютну виручку. Вже в грудні НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%. У червні поточного року Верховна Рада прийняла закон, що підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам у безготівковій формі лише для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку.