ua en ru

Скасування постанови про проведення оцінки з метою оподаткування знизить наповнення бюджету, - експерт

Скасування постанови про проведення оцінки з метою оподаткування буде стимулювати навмисне заниження вартості об'єктів і знизить наповнення бюджету. Таку думку висловив глава виконавчої ради саморегулівної організації оцінювачів "Асоціація оцінювачів України" Костянтин Черниш.

"Зараз представники ГО "Українське товариство оцінювачів" однією з одинадцяти профільних організацій ініціюють скасування постанови №231. Цією постановою Кабмін від 4 березня 2013 визначив, що організовується новий напрям - оцінка для оподаткування, та визначено правила, за якими вона здійснюється. Ця постанова посилила контроль ФДМ над роботою в сегменті оцінки, пов'язаної з відчуженням майна фізосіб. Питання було в тому, що до введення такого контролю оцінювачі занижували вартість об'єктів в 3-4 рази, і бюджет України через ці маніпуляції з оцінкою втрачав 5-6 млрд грн на рік", - сказав він.

Оцінювачі стверджують, що насправді нововведення знищать перевірені часом корупційні схеми зниження вартості нерухомості за якими багато років працювали прихильники старої системи.

"Представники УТО не виражають думку всього співтовариства оцінювачів України і не мають права робити такі заяви від імені всіх оцінювачів" , - зазначив Черниш.

Черниш повідомив, що Всеукраїнський з'їзд оцінювачів України направив до Мін'юсту і Кабмін звернення з вимогою зберегти постанову № 231.

Крім того, з'їзд ухвалив рішення створити оргкомітет для об'єднання саморегулюючих організацій оцінювачів у громадських союз "Всеукраїнська федерація оцінювачів".

Черниш також повідомив, що нова система оцінки збільшила в 2,5 рази надходження до бюджету України та Пенсійного фонду.

Крім того він зазначив, що оцінку об'єктів для цілей оподаткування повинні проводити сертифіковані оцінювачі, які мають відповідну кваліфікацію. "На жаль на ринці працює не так багато кваліфікованих оцінювачів та рівень більшості з них досить невисокий" , - сказав він.

Як повідомлялося, постанова № 231 від 4 березня 2013 визначає порядок сертифікації суб'єктів оціночної діяльності та проведення оцінки з метою оподаткування та нарахування інших обов'язкових платежів.

Згідно з документом, з 1 серпня 2013 року при нарахуванні платежів дійсні лише звіти про оцінку майна, надані оцінювачами, які отримали сертифікат на оцінку з метою оподаткування.

Згідно з постановою, отримати сертифікат суб'єкта оціночної діяльності за спеціалізацією "Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і внесення інших обов'язкових платежів, які стягуються відповідно до законодавства" зможуть як нові, так і досвідчені оцінювачі, у яких вже є сертифікати за іншими спеціалізаціями і напрямками в сфері оціночної діяльності.

У прийнятій на з'їзді резолюції , яка була передана Мін'юсту України оцінювачі звертаються до прем'єр-міністра України, голови Верховної Ради і ряду інших державних органів з проханням розібратися з діями керівництва і представниками "Українського товариства оцінювачів", які своїми діями дискредитують оціночну діяльність і професію оцінювача в Україні .