ua en ru

Скасування поправки Джексона-Веніка в США відкладається на невизначений термін

Скасування США дискримінаційної поправки Джексона-Веніка відкладається на невизначений термін. Наступного тижня Конгрес йде на канікули, а законопроект, що встановлює "режим нормальних торгових стосунків з РФ", як стало відомо, не внесений до його графіка. Це означає, що до обговорення поправки законодавці можуть повернутися тільки в 2013 році, після інавгурації Президента США. На думку джерел в Конгресі, на затягування зі скасуванням поправки адміністрація Барака Обами йде свідомо, щоб не псувати перед президентськими виборами відносин з Москвою через одночасне ухвалення "закону Магнітського". Про це пише видання "Комерсант".

Представники провідних бізнес-асоціацій США роблять відчайдушні спроби переконати Конгрес в необхідності термінової відміни поправки Джексона-Веніка. "Від вашої повільності першими постраждають американські експортери", - попередив віце-президент Національної ради із зовнішньої торгівлі (NFTC) Денієл О`Флаєрті. Окрім NFTC, з вимогою максимально прискорити розгляд законопроекту, що встановлює "режим постійних нормальних торгових відносин з РФ", до Конгресу звернулися бізнес-асоціація USA Engage, в роботі якої беруть участь 670 компаній, і Торгова палата. Підприємці вважають, що після вступу Росії у СОТ в серпні обсяг американського експорту, що склав торік 11 млрд дол., міг би "подвоїтися або потроїтися", а зволікання зі скасуванням "застарілого закону" призведе до того, що російський ринок буде закритий для американських компаній.

В останні два тижні ключові комітети Конгресу і Сенату схвалили законопроект, що скасовує дію поправки. Але винести його на загальне голосування в Конгресі заважає різниця в підході законодавців до "закону Магнітського", який вони вирішили прийняти одночасно зі скасуванням поправки. Версія, затверджена нижньою палатою, передбачає введення візових санкцій і арешт майна тільки корумпованих чиновників РФ. Сенатський законопроект припускає притягання до відповідальності за порушення прав людини і представників інших країн. Щоб новий закон був затверджений Президентом, обидві палати повинні погоджувати свої версії.

Нагадаємо, раніше бюджетний комітет Конгресу США затвердив законопроект про скасування поправки Джексона-Веніка.