ua en ru

Скасування виконавчого напису штовхає боржників до суду та зайвих витрат, - УКБС

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» виступає за відхилення проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення провадження у справах про заставу нерухомого майна» (зареєстрований у Верховній Раді 16.05.2011 за № 8513).

Зазначеним проектом скасовується можливість звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса. Одночасно, встановлюється право іпотекоутримувача заявляти вимогу про видачу судового наказу стосовно витребування від боржника предмета іпотеки на підставі документів, що підтверджують наявність заборгованості.

В УКБС вважають, що запропонований механізм звернення стягнення на предмет іпотеки шляхом отримання судового наказу є недосконалим і позбавляє сторони кредитних відносин можливості врегулювати спір добровільно, оперативно та уникнути зайвих фінансових витрат, пов'язаних з примусовим стягненням боргу в судовому порядку.

Так, у випадку судового розгляду справи, сума боргу збільшується за рахунок судових витрат, а також витрат, пов'язаних з арештом майна, його примусовим вилученням та реалізацією на аукціоні. Також за час розгляду справи судом (може тривати роками) збільшується розмір неустойки, несплачених відсотків та існує ризик зменшення вартості предмета іпотеки. Внаслідок цього, суми, вирученої від реалізації заставленого майна, може бути недостатньо для повного задоволення вимог кредитора, і він матиме право отримати суму, якої не вистачає, з іншого майна боржника.

Одночасно, скасування виконавчого напису створить додаткові можливості для зловживань з боку несумлінних боржників. Зокрема, судовий наказ може бути скасований за відповідною заявою боржника з подальшим розглядом справи в позовному провадженні. Крім того, суд взагалі відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу, якщо не може встановити зареєстроване місце проживання або перебування боржника.

«Лише розширення діапазону правових засобів, що включає і виконавчий напис нотаріуса (виключно за безспірними вимогами), і судовий наказ, надасть кредиторам і позичальникам можливість обирати найбільш прийнятний спосіб врегулювання проблемної заборгованості", - зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. "Більш доцільно удосконалювати існуючий інститут звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса, а не йти найпростішим шляхом - скасовувати його взагалі, як пропонується у законопроекті», - додала Оліфер.