ua en ru

За відкритими списками до Ради зможуть пройти тільки провладні партії, - Рабінович

За відкритими списками до Ради зможуть пройти тільки провладні партії, - Рабінович Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

Рабінович прокоментував проект Виборчого кодексу

За відкритими списками, які передбачає новий Виборчий кодекс, прийнятий Верховною Радою в першому читанні, ніхто, крім представників провладних партій, не зможе пройти в парламент. Таку думку висловив народний депутат, лідер партії "За життя" Вадим Рабінович в ефірі програми "Хто кому Рабінович" на телеканалі "112-Україна".

"Мова взагалі не йде про відкриті списки. Я, наприклад, не знаю, хто балотується в Миколаєві та Одесі. Справа в іншому. Далі, після проведення виборів, ЦВК, якому ми, звичайно, "довіряємо", разом з нашим керівництвом, якому ми, звичайно, "довіряємо", будуть сидіти і вести підрахунок голосів, якому ми обов'язково "повіримо". Потім вони будуть вираховувати, кому нарахувати бонус. Загалом, влада робить таку виборчу систему, за якої, крім них самих, взагалі ніхто нікуди не пройде. Я сподіваюся, що цей абсолютно тупий закон, який просто красиво назвали "відкриті списки", а насправді треба було назвати "закритіше не буває", не пройде ні в якому разі. І в другому читанні його не підтримають", – підкреслив Рабінович.

На його думку, виборча реформа – це "суцільний обман і шельмування", а відкриті списки не що інше, як фікція.

"Якщо б мене попросили охарактеризувати однією фразою нову виборчу реформу, я б назвав її так: "найстрашніший вид безробіття – це непрацююча голова". У нас вбивство людей в медицині називають реформою медицини, відбирання пенсій називається пенсійною реформою, а ось абсолютне шельмування і обман назвали тепер виборчою реформою. Давайте я вам розповім, що вони придумали. По-перше, відкриті списки – це повна фікція. Перших десяти людей це не стосується. Це означає, що всього вони стосуються 4-5 партій, які зможуть провести у Раду більше, ніж 10 осіб. По-друге, розглянемо ситуацію: людина приходить на виборчу дільницю, наприклад, і хоче проголосувати за партію "За життя" у Миколаївській області. Вона голосує за партію "За життя", потім відкриває другий список, де зі 100 людей буде шукати "свого", хто там пройшов. Тобто новий кодекс передбачає абсолютне знання всього облікового складу партії. Уявляєте, який просунутий виборець? Крім того, кодекс не враховує питання часу. Де виборець на це час знайде? Це хвилин 20 треба сидіти в кабіні для голосування. Тобто вибори у нас будуть йти приблизно рік", – заявив він.

Нардеп зазначив, що новий Виборчий кодекс – це ще не всі "нещастя" України, адже парламент також готується до розгляду закону про банкрутство фізичних осіб.

"Але це не всі нещастя. Пенсійна реформа, судова – це ще нічого, порівняно з тим, що вони готують на наступний тиждень. Дуже скромно наступного тижня збираються розглянути закон про банкрутство фізичних осіб. Ви не заплатили за комуналку – ви банкрут. Загалом, десь щось ви не доплатили, і знаєте, що збираються в 21 столітті до вас застосувати? Вводиться довічний борговий опікун, який буде стежити за вами і вашою роботою. Примусові роботи для повернення боргу. Відмова у праві виїзду за кордон. Відмова в праві розпоряджатися своїм майном і спадщиною. Поразка правоздатності укладати договори. Позбавлення житла. Ось що влада готує народу!", – зазначив Рабінович.

Нагадаємо, Верховна Рада може вийти на голосування за зміни у виборче законодавство у другому читанні на зимовій сесії в лютому-березні 2018 року.