ua en ru

Відкриття китайського ринку дало можливість продавати там українську кукурудзу, - ДПЗКУ

Виконуючий обов'язки голови правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Борис Приходько поінформував про два транші китайського кредиту, фінансове становище держкорпорації і співпрацю з правоохоронними органами.

Про це він заявив в ефірі одного з українських телеканалів.

Керівник ДПЗКУ зазначив, що кредитна лінія (складає 3 млрд доларів США) ділиться на два транші.

"Перша частина кредиту - це кошти, які ДПЗКУ отримала з метою закупівлі зернових та експорту зерна переважно в Китай для нашого партнера, корпорації ССЕС", - зазначив Приходько.

За його словами, другий кредитний транш (товарний) повинен відкритися в майбутньому і працювати для імпорту в Україну китайських товарів, які потрібні аграрному сектору, а саме елеваторного обладнання.

Під час свого виступу менеджер корпорації позначив позитивні сторони співпраці з китайськими партнерами.

"Відкривши для себе китайський аграрний ринок, ми, як мінімум, дали можливість продавати там українську кукурудзу. І за рахунок цього фермер, протягом останніх 2-3 років, отримував премію до ціни за кукурудзу - 10-20 доларів США, що становить близько 10-13% її ринкової вартості", - підкреслив він.

Також Приходько повідомив про проблему дебіторської заборгованості держкорпорації.

"На сьогодні 132 млн доларів США - це дебіторська заборгованість по експорту зерна через офшорні компанії. Ця проблема тягнеться ще від попереднього керівництва корпорації. Поки нинішній менеджмент ДПЗКУ дуже активно співпрацює з правоохоронними органами щодо її стягнення", - додав керівник ДПЗКУ.