ua en ru

Відмовитись від виборів на сході - все одно що подарувати Донбас Путіну, -активіст

Відмовитись від виборів на Сході все одно що подарувати Донбас Путіну, переконаний лідер Всеукраїнського громадського об'єднання "Народна довіра" Сергій Шахов. Про це він заявив в ефірі "Радіо-Ера".

На його переконання, в жителів цих регіонів не можна забирати їх конституційне право на обрання депутатів місцевих рад, які б відстоювали їх інтереси та в законодавчому полі допомагали у вирішенні їх проблем.

"Ми не маємо кидати наших громадян на призволяще і не дати їм здійснити конституційне право. Вибори на звільнених територіях Сходу мають відбутися за законами України, за новим Законом. Адже залишити януковщину та єфремовщину на Донбасі не допустимо!", - наголосив Шахов.

Зокрема, громадський діяч зазначив, що люди, які живуть на не окупованій території Донбасу готові і хочуть перезавантаження місцевих рад, щоби нарешті їх інтереси на місцях представляли ті, кому вони і їх проблеми не байдужі.

"В Луганській і Донецькій областях є губернатори - керівники військово-цивільних адміністрацій, які в змозі на сьогоднішній день забезпечити проведення прозорих, демократичних виборів, залучивши до цього процесу міжнародних спостерігачів. Вибори ж до Верховної Ради 8-ого скликання змогли там провести, то чому зараз лишати права голосу Донбас. Єдина зброя, яка залишилася у цих людей - це кулькова ручка для галочки за кандидата, котрий зобов'язаний відстоювати інтереси громади, яка його обирає", - говорить Сергій Шахов.

Втім, лідер ВГО "Народна довіра" солідарний з тими представниками влади та депутатського корпусу парламенту, які заявляють про неможливість проведення місцевих виборів на окупованій сепаратистами та агресором території Донбасу.

"Доки Росія і сепаратисти не виконають усі Мінські домовленості про будь-які вибори на тих територіях і мови бути не може. Російські найманці, які свідомо знищують інфраструктуру Донбасу, не мають права бути легітимно обраними. Україна і українці прагнуть миру, спокою і нормального життя, а це можливо тільки за умови припинення війни і початку саме розбудови держави. Коли окупований Донбас буде звільнений від тієї гидоди, яка там керує і люди звільняться від страху - можна буде проводити демократичні вибори, а не під дулами автоматів як це вже там було", - резюмував Сергій Шахов.