ua en ru

Міненерго припинило мої повноваження через відмову виконувати незаконні вказівки, - голова наглядової ради "Укргідроенерго"

Міненерго припинило мої повноваження через відмову виконувати незаконні вказівки, - голова наглядової ради "Укргідроенерго" Фото: Валентин Гвоздій (прес-служба)

Гвоздій переконаний, що рішення Міненерго є політично мотивованим

Міністерство енергетики достроково припинила повноваження голови Наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго" Валентина Гвоздія через його відмову виконувати незаконні вказівки керівництва відомства. Про це він заявив на своїй станиці в Facebook, передає РБК-Україна.

"Сьогодні Міненерго достроково припинила мої повноваження члена наглядової ради ПрАТ" Укргідроенерго ". Це сталося після того, як я відмовився виконувати незаконні вказівки першого заступника міністра Шубіна", - написав він.

У коментарі "Українським новинам" Гвоздій повідомив, що перед засіданням Наглядової ради він публічно заявив, що на нього чинився тиск з метою виконання незаконних вимог замміністра енергетики Віталія Шубіна. У разі відмови йому погрожували звільненням.

За його словами, рішення Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища є політично мотивованим і незаконним, адже незалежний член наглядової ради може бути звільнений тільки за рішенням суду, а не наказом міністра.

"Спеціально передбачена особлива процедура звільнення незалежних директорів наглядових рад державних підприємств як раз і була покликана вберегти державні підприємства від незаконного політичного впливу. Головне завдання наглядових рад - забезпечити контроль і нагляд за ефективним і раціональним використанням майнового комплексу підприємств. Але головним у діяльності Наглядових рад є, і сподіваюся буде далі, - суворе дотримання норм законодавства", - зазначив Гвоздій.

Він також додав, що незаконний тиск може здійснюватися і на його колег, які залишилися в наглядовій раді ПрАТ "Укргідроенерго".

"Закликаю не боятися розправи і діяти виключно в рамках закону і в інтересах держави Україна, не піддаючись сторонньому тиску", - заявив Гвоздій.

Він зазначив, що перший заступник міністра приїхав до наглядової ради в якості вже новоспеченого члена цього органу.

"У наявності корупційна дія з боку першого заступника міністра Шубіна, який діяв в явному конфлікті інтересів і незаконно став членом Наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго", - резюмував Гвоздій.

Він додав, що незаконне рішення Міненерго буде оскаржено в суді.

За його словами, також буде вжито інші юридичні процедури, спрямовані на припинення порушень законодавства з боку винних осіб.

Як писало РБК-Україна, на думку Гвоздія, Кабінет міністрів України намагається закрити дефіцит державного бюджету постфактум, вимагаючи додаткові відрахування коштів з прибутку стратегічних державних підприємств.