ua en ru

Відмова влади від реформ веде Україну до "економічного суїциду", - Рибалка

Відмова влади від реформ веде Україну до "економічного суїциду", - Рибалка Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка заявив, що у України рекордний рівень держборгу за всю історію

Відмова влади від системних реформ веде Україну до "економічного суїциду". Про це заявив екс-керівник фінансового комітету Верховної Ради України Сергій Рибалка, коментуючи зроблену напередодні заяву Міжнародного валютного фонду про перенесення продовження кредитної програми через невиконання українською стороною деяких зобов'язань, повідомляють "Українські новини" з посиланням на прес-службу політика.

"У вересні уряд України вперше після довгої перерви зайняв на міжнародному ринку 3 млрд доларів. Трохи більше було заплановано запозичити в наступному році. І у владі всі заспокоїлися - вони думають, що вибори у них в кишені, і гроші від МВФ вже не потрібні. А значить - можна закинути реформи в довгий ящик. Але це шлях у прірву", - заявив Рибалка.

Політик також зазначив, що через єврооблігації влада позичила гроші під 7,375% річних, у той час як кредити МВФ дають під 3%.

"Вже кілька років ми не можемо прийняти важливі законопроекти для зміцнення фінансової системи, хоча взяли на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами. Наприклад, про захист прав кредиторів і про кредитному реєстрі. Але це потрібно саме нам, щоб у майбутньому Україна не переживала нового банкопаду", - зазначив він.

"Експерти попереджають, що ми рухаємося до дефолту. Ми віддаємо занадто багато на обслуговування боргів. Інші проїдаємо, купуючи переважно імпорт. За кордон продаємо дешеву сировину. Тому у нас все менше коштів на розвиток. Яма все глибше", - додав він.

Рибалка також заявив, що в України рекордний рівень держборгу за всю свою історію - 86% від ВВП.

"У влади немає ніякої прийнятної стратегії щодо його зменшення. В бюджеті наступного року заплановано збільшення зовнішніх і внутрішніх запозичень на 56 млрд гривень. Обслуговування боргу зростає до 13,7% видатків держбюджету. Тобто ми віддаємо за борги все те, що повинні були б витрачати на розвиток економіки, на освіту наших дітей, на лікарні і школи", - додав він.

Відзначимо, 14 грудня заступник голови департаменту комунікацій МВФ Вільям Мюррей заявив, що Міжнародний валютний фонд поки не планує відправляти місію в Україну для перегляду програми співпраці і подальшого виділення траншу, оскільки Україна не виконала усі умови.

10-13 грудня Сергій Рибалка відвідав Вашингтон, де з американськими політиками, чиновниками та експертами обговорював гальмування антикорупційних та економічних реформ в Україні.