ua en ru

Відділення Каталонії може спровокувати сепаратистські тенденції в Європі, - Юнкер

Відділення Каталонії може спровокувати сепаратистські тенденції в Європі, - Юнкер Фото: Жан-Клод Юнкер (tvnewsroom.consilium.europa.eu)

Глава Єврокомісії не підтримує бажання Каталонії стати незалежною

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив у п'ятницю, що відділення Каталонії може спровокувати сепаратистські тенденції в Європі. Про це повідомляє Reuters.

"Юнкер заявив, що не хотів би, щоб Каталонія стала незалежною, оскільки вона заохочувала б інші регіони до того ж, а також ускладнювала б управління Євросоюза (ЄС)", - йдеться в повідомленні.

Він додав, що він "дуже стурбований" щодо сепаратистських тенденцій в Європі і закликав прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя забезпечити контроль над ситуацією.

"Якщо ми дозволимо Каталонії - хоч це не наша справа - відокремитися, інші зроблять те ж саме. Я не хочу цього", - підкреслив Юнкер.

Звертаючись до каталонських закликів до посередництва ЄС, він сказав, що Єврокомісія не може виступати посередником, якщо тільки одна сторона попросить її зробити це.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой дав лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону п'ять днів для того, щоб прояснити, що означає "декларація незалежності", підписана у вівторок ввечері, 10 жовтня, регіональною владою.