ua en ru

Звіт ПриватБанку за 2016 рік не дає жодного розуміння про ситуацію у фінустанові, - аналітик

Звіт ПриватБанку за 2016 рік не дає жодного розуміння про ситуацію у фінустанові, - аналітик Фото: ПриватБанк

Паращій прокоментував звіт ПриватБанку за 2016 рік

Звіт ПриватБанку за 2016 рік не дає жодного розуміння про ситуацію у фінустанові. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав керівник відділу досліджень в Concorde Capital Олександр Паращій.

"Консолідований звіт ПриватБанку за 2016 рік не дає жодного розуміння про те, що відбувалося і відбувається в банку. Звіт про фінансовий результат і звіт про рух грошових коштів аудитор взагалі відмовився підтвердити, а баланс підтвердив лише "місцями". Аудитор також відмовився підтвердити витрати на знецінення кредитів на суму 154,5 млрд, посилаючись на своє нерозуміння того, коли мало би виникнути таке знецінення", - пише експерт.

Він вважає дивним рішення банку порахувати розмір кредитів пов’язаним сторонам на 19 грудня.

"Ця сума (8,8 млрд гривень, - ред.), очевидно, не включає зарезервовані 154,5 млрд, які буцімто були повністю пов’язані. Хто заважав банку опублікувати пов’язані кредити станом на 16 чи 18 грудня, щоб усі повірили, що там пов’язаних - на півтори сотні мільярдів? Навряд чи стандарти МСФЗ заважали це зробити – тим більше, що аудитор все одно засумнівався в тому, що оприлюднені дані відповідають стандартам", - пише аналітик.

Паращій також підкреслив, що не побачив у звіті про пов’язані сторони тримачів єврооблігацій, за рахунок яких поповнили капітал банку більш, ніж на 10 млрд гривень.

"Якщо банк не спромігся визнати цих тримачів пов’язаними сторонами, то питання, на якій підставі ФГВ їх переоформив у акції банку під час bail-in? Закон дозволяє ФГВ укладати договори купівлі акцій банку лише від імені пов’язаних сторін. Та і сума списання виглядає підозрілою. Згідно з даними банку, було списано єврооблігацій на 10,7 млрд грн, що по курсу, на 21 грудня, відповідає 405 млн доларів. Але на ту дату по двом випускам (несубординованих) єврооблігацій сума боргу мала би бути лише 350 млн доларів…", - резюмував аналітик.

alt