ua en ru

Звіт інспекції ООН, ймовірно, підтвердить факт використання хімзброї в Сирії, - Пан Гі Мун

Звіт інспекції Організації Об'єднаних Націй (ООН) по хімічній зброї, ймовірно, підтвердить, що отруйний газ був використаний в Сирії в ході атаки 21 серпня 2013 р. в передмістях Дамаска, в результаті чого загинули сотні людей, заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, передає Reuters.

"Я вважаю, що звіт буде вичерпним, там буде інформація про те, що хімічну зброю було використано, хоча я не можу робити публічних заяв на цю тему перш, ніж я отримаю цей звіт", - сказав генсек у ході засідання ООН.

Звіт готується командою експертів, очолюваної Аке Селлстромом зі Швеції.

Представник ООН Фархан Хак повідомив, що Пан Гі Мун ще не отримав звіт Селлстрома. Генсек ООН, проте, раніше говорив, що він підтримує зв'язок з експертом, наполягаючи, щоб той прискорив процес підготовки звіту.

Селлстром відправиться в Нью-Йорк в прийдешні вихідні дні (14-15 вересня), щоб доставити звіт Пан Гі Муну, повідомили дипломати на умовах анонімності.

Сьогодні США заявили про свою впевненість у тому, що звіт ООН підтвердить факт використання хімічної зброї в Сирії.

Представник Франції в ООН Жерар Аро повідомив журналістам, що 16 вересня ц.р. - орієнтовна дата подання Пан Гі Муном сирійського звіту країнам-членам міжнародної організації.
Пан Гі Мун заявив сьогодні, що президент Сирії Башар Асад "скоїв багато злочинів проти людства", пі цьому генсек ООН не згадав, ким було використано хімічну зброю в ході атаки 21 серпня ц.р.

Хоча звіт Селлстрома поки не покладає відповідальність ні на одну із сторін, дипломати повідомили, що зібрані інспекцією факти дозволяють зробити висновок про те, хто несе відповідальність за 2,5-річну громадянську війну в Сирії.

США та інші західні держави покладають відповідальність за хімічну атаку на сили, вірні уряду Сирії. Президент РФ Володимир Путін стверджує, що "все вказує на те, що хімічна атака була здійснена силами повстанців.

Два західні дипломати повідомили, що звіт Селлстрома, за очікуванням, підтвердить точку зору США, яка полягає в тому, що газ зарин дійсно був використаний в ході атаки, в результаті якої, за оцінками Сполучених Штатів, загинули 1 тис 400 осіб. Дипломати сподіваються, що у звіті буде матися на увазі відповідальність сирійського уряду за хімічну атаку. Деталі, внесені в документ, можуть включати тип використаного зброї і траєкторії польоту снарядів.

Звіт Селлстрома може стати розмінною монетою в переговорах між західними державами та Росією щодо умов, на яких Сирія повинна відмовитися від хімічної зброї, а також умов прийняття резолюції Радбезу ООН по даній проблемі.