ua en ru

Відбір на Чемпіонат Світу: Голландія та Італія їдуть в Бразилію, а решта скоро приєднаються

Накануне состоялись очередные матчи отборочного турнира чемпионата мира по футболу 2014 года. Естественно, что нас больше всего интересовал поединок Украина - Англия, который завершился нулевой ничьей. Тем не менее, стоило понаблюдать и за матчами, проходившими в других группах. А там было на что посмотреть. Путевки в Бразилию себе накануне забронировали сборные Нидерландов и Италии. Команды Бельгии, Швейцарии, Испании и Германии должны присоединиться к пулу участников ЧМ-2014 в ближайшее время.

Напередодні відбулися чергові матчі відбірного турніру чемпіонату світу з футболу 2014 року. Звісно, що нас найбільше цікавив поєдинок Україна - Англія, який завершився нульовою нічиєю. Тим не менш, варто поспостерігати і за матчами, які проходили в інших групах. А там було на що подивитися. Путівки до Бразилії собі напередодні забронювали збірні Нідерландів та Італії. Команди Бельгії, Швейцарії, Іспанії та Німеччині повинні приєднатися до пулу учасників ЧС-2014 найближчим часом.

Героїчний подвиг здійснили футболісти Люксембургу. Скромна команда обіграла недавнього кривдника росіян, Північну Ірландію. Знову здивували громадськість ісландці, які зробили ще один крок до потрапляння в "стикові" матчі. Коротку розповідь про найбілш цікаві зустрічі вівторка представлено в нашому огляді.

Група A: Голи престижу

В цій групі вже давно все ясно. Бельгія та Хорватія взяли такий старт, що за ними не зуміли встигнути суперники. Сильна (по іменам) збірна Сербії провалила відбірковий турнір. Не зуміли втрутитися в суперечку за путівки представники Шотландії та Уельсу, а македонці задовольнялися лише локальними успіхами. Бельгія та Хорватія, що продовжують оскаржувати прямий квиток до Бразилії, ігровий день пропускали.

Для них все вирішиться 11-го жовтня, коли команди зустрінуться в Загребі. Однак 5-очкова перевагу "червоних дияволів" фактично прирікає хорватів на участь у стикових поєдинках. Поки лідери групи відпочивали, по суті, товариські гри провели інші учасники "шістки". Сербія отримала моральне задоволення від розгрому Уельсу, а шотландці залишили останню сходинку, перегравши в гостях Македонію.

Македонія - Шотландія - 1:2 (0:0)
Голи:
Костовски, 84 - Анья, 60, Мелоні, 89

Уельс - Сербія - 0:3 (0:2)
Голи:
Джорджевіч, 8, Коларов, 39, Маркович, 55

Група "B": Італійці їдуть в Бразилію, а Вірменія упускає свій шанс

Головною подією ігрового дня в цій групі стала вольова перемога Італії над Чехією. Набравши 3 очки, "скуадра адзурра" гарантувала собі перше місце в турнірній таблиці. Ігри, що залишилися, перетворилися для підопічних Пранделлі місцем для експериментів. Тим часом визначився коло претендентів на путівку в стикові матчі. Якщо ще кілька днів тому реальну боротьбу за 2 сходинку вели відразу чотири збірні, то тепер їх число скоротилося до двох.

Данія власноруч усунула конкурента, перегравши у Вірменію в Єревані. Перемогу "вікінгам" приніс Даніель Аггер, який реалізував пенальті на 73-й хвилині зустрічі. Головним суперником данців тепер є команда Болгарії, яка здобула чергову перемогу над Мальтою.

Протистояння буде заочним: збірні вже двічі зустрічалися один з одним по ходу відбірного турніру. Данії належить зіграти з Італією і Мальтою, а Болгарію чекають зустрічі з Вірменією і Чехією. Враховуючи, що мальтійці стануть другим суперником чехів, їх також можна включити в число претендентів на 2-е місце в групі. Однак 4-очкове відставання від збірної Болгарії робить шанси Чехії мінімальними.

Вірменія - Данія - 0:1 (0:0)
Гол:
Аггер, 74 - пенальті

Мальта - Болгарія - 1:2 (0:1)
Голи:
Еррера, 78 - Димитров, 9, Гаргоров, 59

Італія - Чехія - 2:1 (0:1)
Голи:
К'єлліні, 51, Балотеллі, 54 - пенальті - Козак, 19

Група "C": День результативного футболу

Лідери групи "C" набрали по 3 очки. Німеччина не дозволяє засумніватися в своїй перевазі. На цей раз Бундестім переграла Фарерські острови, хоч перемога вийшла досить скромною. Остров'яни виймали м'яч із власних воріт лише три рази, причому 2 м'ячі німці забили вже під час останньої 20-хвилинки. Справедливості заради відзначимо, що Лев вирішив поекспериментувати зі складом, давши шанс резервістам. Шведи з великим трудом вивезли перемогу з Казахстану.

Єдиний м'яч у складі гостей забив Ібрагімович, причому зробив це вже на 27-й секунді, встановивши національний рекорд. По всій видимості, швидкий гол кілька приспав скандинавів. Перемогу з мінімальним рахунком здобули і австрійці, фактично позбавивши збірну Ірландії шансів на путівку в стикові ігри.

Тепер збірна Австрії відстає від Швеції на 3 очки. 11 жовтня команди зустрінуться в Стокгольмі. Господарям необхідно перемагати, щоб на заключну гру відбіркового турніру з Німеччиною виходити без зайвого нервування.

Казахстан - Швеція - 0:1 (0:1)
Гол:
Ібрагімович, 1

Фарерські острови - Німеччина - 0:3 (0:1)
Голи:
Мертезакер, 23, Езіл, 74 - пенальті, Мюллер, 84

Австрія - Ірландія - 1:0 (0:0)
Гол:
Алаба, 84

Групу "D": "Помаранчеве" лідерство на тлі запеклої битви за 2-е місце

Збірна Нідерландів приєдналася до числа учасників чемпіонату світу 2014 року. "Помаранчеві" достроково "застовпили" за собою 1 сходинку в групі, перегравши Андорру з рахунком 2:0. Голландців в Бразилію відправив Ван Персі, який оформив дубль.

Тим часів запеклішою стає битва за путівку в стикові ігри. Турки повернулися в боротьбу, впевнено розправившись з Румунією в гостях. А Угорщина вирішила "пограти м'язами", розгромивши Естонію з рахунком 5:1. І це притому, що кілька днів тому естонці ледь не переграли "помаранчевих". Завдяки цьому успіху угорці повернули собі 2 сходинку в турнірній таблиці.

Проте Румунія і Туреччина відстають всього на 1 очко, тому кінцівка тут буде нервовою. Зазначимо, що самий простий календар у румунів. На відміну від турецьких і угорських футболістів їм більше не доведеться грати з Нідерландами. Цікаво, що три претенденти на путівку в "стики" не будуть грати і між собою.

Румунія - Туреччина - 0:2 (0:1)
Голи:
Йилмаз, 22, Ердінч, 90+5

Угорщина - Естонія - 5:1 (3:0)
Голи:
Клаван, 11 - автогол, Хайнан, 21, Біді, 41, Немет, 69, Джуджак, 85 - Кінк, 48

Андорра - Голландія - 0:2 (0:0)
Голи:
Ван Персі, 50, 54

Група "E": Нас чекає епічна кінцівка

Вкрай складною залишається ситуація в цій групі. Одразу 5 команд зберігають шанси на продовження боротьби. Передбачити підсумковий результат тут просто неможливо. Напередодні Швейцарія зміцнила своє лідерство, взявши 3 очки в Осло. Норвежці капітулювали під натиском Шера, який оформив дубль.

Тепер підопічні Оттмара Хітцфельда треба не програти Албанії в наступному матчі, щоб завоювати путівку на Мундіаль. Зате за другу сходинку ведеться серйозна битва. Осічкою Норвегії тут же скористалися словенці та ісландці, які ризикують стати головним відкриттям турніру. Кілька днів тому остров'яни видали епічний матч із Швейцарією, відігравшись з 1:4. А тепер вони здобули вольову перемогу над Албанією. Ось вже у кого немає ніяких проблем з бойовим духом!

За два тури до кінця Ісландія займає 2 сходинку. У "святі життя" в цій групі не бере участь лише Кіпр. Напередодні кіпріоти підсобили Словенії, програвши з рахунком 0:2. Словенці тепер займають 3-й сходинку і дихають в спину Ісландії.

Мабуть, у цій групі все вирішиться в останній ігровий день, коли Норвегія і Ісландія битимуться за місце під сонцем. І тут остров'янам дуже стане в нагоді досвід Ларса Лагербека, який очолює збірну В той же час словенців буде екзаменувати Швейцарія. Албанії в цій веселій компанії відводиться роль аутсайдера.

Норвегія - Швейцарія - 0:2 (0:1)
Голи:
Шер, 12, 51

Кіпр - Словенія - 0:2 (0:1)
Голи:
Новакович, 12, Ілічіч, 80

Ісландія - Албанія - 2:1 (1:1)
Голи:
Бьярнасон, 14, Сігторссон, 47 - Рама, 9

Група "F": Росія повернула собі лідерство

У цій групі збірна Росії здобула дуже важливу перемогу над Ізраїлем, зробивши черговий крок до поїздки на Мундіаль. Тим не менш, розслаблятися підопічним Капелло не можна ні в якому разі. Вже через місяць їх чекає непростий виїзд в Люксембург.

Так-так, тут немає помилки. Напередодні "карлики" видали справжній спектакль, влаштувавши показову порку брутальним північним іраландцям. Вольова перемога з рахунком 3:2 дозволила підопічним Люка Хольца покинути останню сходинку в турнірній таблиці. Взагалі, поточний відбірковий турнір складається для Люксембургу досить вдало.

Поки "карлики" зазнали лише однієї крупної поразки, яка припало на матч з Росією. При цьому, вони досить гідно виглядали в грі з Португалією, так і вже зуміли набрати цілих 6 очок. Тому розраховувати на легку прогулянку російським футболістам не варто.

Люксембург - Північна Ірландія - 3:2 (1:1)
Голи:
Йоахім, 45+2, Бенсі, 78, Йениш, 87 - Патерсон, 14, Маколі, 82

Росія - Ізраїль - 3:1 (0:0)
Голи:
Ст. Березуцький, 50, Кокорін, 51, Глушаков, 73 - Захаві, 90+2

Група "G": Боснія і Греція пішли у відрив

Від цієї групи на чемпіонаті світу буде представлена збірна Боснії і Герцеговини або збірна Греції. За два тури до кінця лідери пішли на недосяжну відстань від переслідувачів. Боснійці власноруч вибили Словаччину. Здобувши вольову перемогу в гостях, підопічні Шушича позбавили словаків навіть теоретичних шансів на поїздку в Бразилію.

Греки зіграли зі своїм традиційним рахунком 1:0. "Елліни" переграли Латвію, не дозволивши боснійцям піти у відрив. Зазначимо, що суперники більше не зустрінуться один з одним, тому їм залишається сподіватися лише на осічку конкурента. Греки зіграють з Ліхтенштейном, якому вдалося набрати по ходу турніру всього 2 очки. Тому стануть доленосними гри Греція - Словаччина і Литва - Боснія і Герцеговина.

Литва - Ліхтенштейн - 2:0 (2:0)
Голи:
Матулевичюс, 18, Кіянскас, 40

Словаччина - Боснія і Герцеговина - 1:2 (1:0)
Голи:
Хамшик, 42 - Бичакчич, 70, Хайрович, 78

Греція - Латвія - 1:0 (0:0)
Гол:
Салпінгідіс, 58

Група "H": Турнірна розв'язка перенесена на місяць

Нічия України та Англії пішла на користь Польщі. Левандовські і компанія вже і не сподівалися на благополучний результат, але тепер поляків відокремлюють від 2-го рядка всього 2 очки. І їм належить зіграти як з Україною, так і з Англією. Обидві зустрічі для підопічних Форналіка будуть гостьовими, тому в цій гонці вони все ж виглядають аутсайдерами. 11 жовтня Англія зіграє з Чорногорією, а Україна - з Польщею. Ці зустрічі мають розставити в цій групі всі крапки над i.

Цікаво, що в Англії не менш складний календар, ніж у Польщі. Так родоначальникам футболу належить зіграти зі своїми конкурентами в боротьбі за путівку на ЧС-2014, а Чорногорія та Україна будуть завершувати турнір зустрічами з Молдовою і Сан-Марино відповідно.

Україна - Англія - 0:0

Сан-Марино - Польща - 1:5 (1:3)
Голи:
Валле, 22 - Зелиньски, 10, Блащиковскі, 23, Собота, 34, Зелиньски, 66, Мєжеєвскі, 75

Група "I": Французи уникли ганьби

У цій групі інтрига померла після того, як іспанці переграли французів. Зараз в активі обох збірних рівна кількість очок, але "Червона фурія" має матч в запасі. Навряд чи французи всерйоз розраховують на те, що збірна Іспанії втратить очки в поєдинках з Білоруссю чи Грузією. Та і самі французи ще можуть не дорахуватися балів. Вони ледве не осоромилися напередодні, коли гостювали в Мінську. Наші сусіди двічі вели по ходу зустрічі, але не зуміли відстояти перевагу. В останні 25 хвилин французи провели 3 м'ячі в ворота Веремко, не дозволивши Білорусі створити сенсацію. Тим не менш, навряд чи журналісти пощадять триколірних: два пропущених м'ячі після невиразної перемоги над Фінляндією викликають певне занепокоєння у шанувальників збірної Франції.

Грузія - Фінляндія - 0:1 (0:0)
Гол:
Р.Еременко, 74 - пенальті

Білорусь - Франція - 2:4 (1:0)
Голи:
Філіпенко, 32, Калачов, 57 - Рібері, 47 - пенальті, 64, Насрі, 70, Погба, 73