ua en ru

Звільнити Умерова з психлікарні допомагала російський омбудсмен, - Лутковська

Звільнити Умерова з психлікарні допомагала російський омбудсмен, - Лутковська Фото: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини також подякувала Тетяні Москальковій за допомогу

У процесі звільнення заступника голови Меджлісу з психіатричної лікарні в окупованому Криму брала участь російський омбудсмен. Про це заявила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська в ефірі "5 каналу".

"Ситуація була жахливою з точки зору умов, в яких він (Ільмі Умеров) перебував, і з точки зору того, що взагалі-то відсутні правові підстави для такого приміщення, і з точки зору того, що людина, яка має цілий перелік соматичних захворювань, залишилася практично один на один з психіатрами, які не були готові до його соматичних захворювань Я відразу звернулася до омбудсмена Російської Федерації Тетяни Москалькової. У нас з нею дійсно склалися дуже хороші робочі стосунки, які базуються не на якихось політичних поглядах, вони базуються виключно на розумінні, що права людини не мають кордонів", - розповіла Лутковська.

Вона також висловила подяку Москальковой і нагадала, що представник омбудсмена РФ відвіала психіатричну лікарню.

"Після того я принаймні перестала отримувати обгрунтовані скарги про те, що не надається допомога по тим соматичних захворюваннях, які мала людина", - заявила Лутковська.

За її словами, немає підстав не використовувати спілкування з російським омбудсменом в питанні допомоги українцям на території Росії.

Нагадаємо, Умерова випустили з психіатричної лікарні Сімферополя.