ua en ru

Засуджений в Росії українець вимагає вибачень від РФ

Засуджений в Росії українець вимагає вибачень від РФ Фото: засуджений у РФ Сергій Литвинов вимагає від Росії вибачень

За словами адвоката Сергія Литвинова, в разі ігнорування заяви його підзахисного бездіяльність прокуратури буде оскаржене в суді

Громадянин України Сергій Литвинов вимагає від Російської Федерації офіційних вибачень за незаконне кримінальне переслідування. Про це йдеться в заяві, яку він передав через свого адвоката Віктора Паршуткіна в Генпрокуратуру РФ, передає російська служба "Радіо Свобода".

"Я незаконно утримувався під вартою з 20 серпня 2014 року по 8 липня 2015 року... Комплексна психолого-психофізіологічна судова експертиза від 3 серпня 2015 року встановила, що мене катували, щоб змусити підписати складені протоколи допитів слідчими з "визнальними" показаннями у вбивстві не менше 39 людей. Експертиза встановила, що ці "правдиві" свідчення були записані не з моїх слів, тобто слідчі фальсифікували матеріали справи. У зв'язку з цим вимагаю принести мені від імені Російської Федерації офіційні вибачення за завдану шкоду внаслідок кримінального переслідування", - йдеться в заяві.


Зі слів адвоката Віктора Паршуткіна, у разі ігнорування заяви його підзахисного бездіяльність прокуратури буде оскаржене в суді.

"Литвинов утримується в Новочеркаську в одиночній камері. Ті гроші, які йому перераховують українські консули, за допомогою працівників СІЗО відбирають у нього місцеві авторитети. Або вони їх ділять між собою", - розповів адвокат.

Паршуткін також повідомив, що через кілька днів до суду в порядку цивільного провадження буде поданий позов про відшкодування моральної шкоди та позов до телеканалу "Росія" і Дмитра Кисельова за наклеп.

Фрагмент заяви Сергія Литвинова

Фото: фрагмент заяви Сергія Литвинова

Литвинов був затриманий в 2014 році і звинувачений у вбивствах декількох десятків мирних жителів Луганської області, які він нібито вчинив, перебуваючи у складі добровольчого батальйону "Дніпро-1".

Коли адвокат, при взаємодії з генслужбою України та київською правозахисницею Марією Томак, довели, що "жертв" Литвинова ніколи не існувало, слідчий комітет РФ зняв звинувачення, але відразу після цього українця звинуватили в пограбуванні.

Нагадаємо, Тарасівський районний суд Ростовської області (Російська Федерація) виніс обвинувальний вирок громадянину України Сергію Литвинову, засудивши його до 8,5 років колонії.