ua en ru

Засудження Радою комуністичної ідеології загострить конфлікт в Україні, - Симоненко

Закони, прийняті Верховною Радою 9 квітня, в тому числі № 2558 про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки грубо порушують Конституцію України і призведуть до ескалації напруги в українському суспільстві. Про це заявив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

"Пакетом так званих законів "декомунізації" правлячий режим завдав удар по національній безпеці й поставив під загрозу існування держави Україна як такої. Фактично сталася денонсація пакту Молотова-Ріббентропа (23 серпня 1939 р.) - визнання незаконним возз'єднання західноукраїнських земель з іншою територією України. Крім цього, визнання радянського режиму "злочинним" - це фактично денонсація рішень цього "злочинного режиму", відповідно з якими УРСР стала однією з держав - співзасновників і членів ООН. А ще питання про включення Криму до складу України (19 лютого 1954 р.) - це, де-факто, визнання законності березневого 2014 р. кримського референдуму і права Криму на возз'єднання з РФ. Виявляється є злочинними і прийняття Декларації про державний суверенітет 19 липня 1990 р. і Акт про незалежність 24 серпня 1991 р., які за логікою нинішньої влади повинні бути скасовані так як приймалися "злочинним комуністичним режимом", - вважає Симоненко.

"Безумовно, зміст законів, прийнятих 9 квітня, вимагає глибокого вивчення з точки зору права, порушення прав і свобод громадян. Звичайно ж, мова йде про явне порушення Конституції України", - підкреслив політик.

На думку лідера українських комуністів, проголосувавши за вищевказані закони Рада зневажливо рішень Нюрнберзького трибуналу, який засудив злочини керівництва Третього Рейху.

"Цим актом підніметься нова хвиля ескалації напруженості в українському суспільстві. Хочу підкреслити, що це божевілля призведе до серйозних наслідків для України найближчим часом", - резюмував Симоненко.