ua en ru

Як залишитися на зв'язку під час війни

Як залишитися на зв'язку під час війни Як залишитися на зв'язку під час війни (Фото: Carl Court / Getty Images)

Під час війни може пропасти Інтернет і мобільний зв'язок. У таких випадках можна використовувати альтернативу.

Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Matrix (Київ, Харків, Одеса)

У трьох містах України (Київ, Харків, Одеса) працюють чати в локальній мережі. Вони дозволяють спілкуватися в разі пропажі Інтернету. Для цього необхідно створити обліковий запис, приєднатися до публічної кімнати або створити приватну кімнату, а також поділитися посиланням з друзями. Детальна інструкція доступна по посилання.

Браузер CENO

Це Канадський веб-браузер для пристроїв Android. Він дозволяє користувачам обмінюватися контентом між собою. Подробиці-на офіційному сайті.

Bridgefy

Мобільний додаток, який дозволить спілкуватися без Інтернету. Для зв'язку в месенджері досить буде Bluetooth. Є додаток для iOS і Android. Офіційний сайт.

Discord

Величезна кількість українців користується Telegram. Через це в роботі месенджера бувають збої. В якості альтернативи можна використовувати Discord. Сервіс працює за аналогією з Matrix, але зажадає інтернет-з'єднання. Офіційний сайт.

Радіостанція

Радіостанції-альтернатива мобільного зв'язку. Ви зможете підтримувати канал комунікації на відстані до 10-15 кілометрів. Перевага радіостанції-мобільність і можливість працювати в широкому діапазоні частот.

Стаціонарна Телефонія

Простий і ефективний спосіб з'єднання двох гаджетів - кабель між ними. Стаціонарні телефони з'єднуються практично безпосередньо. Кабелі прокладають через підземні комунікації. Це ускладнює їх пошкодження при обстрілі.

Супутникові телефони

За допомогою супутникових телефонів ви зможете підтримувати зв'язок з людьми на будь-якій відстані. Наземні комунікації не впливають на їх роботу. Правда, спеціалізовані глушилки зв'язку можуть заблокувати з'єднання.

SMS-повідомлення

Також ви можете використовувати SMS-повідомлення для зв'язку. Цей варіант підійде в тому випадку, якщо не виходить додзвонитися або не працює інтернет