ua en ru

Основним постачальником газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії, - "Нафтогаз"

Основним постачальником газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії, - "Нафтогаз" Джерело фото:EPA
Основним постачальником природного газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії.

Основним постачальником природного газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії. Про це заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає прес-служба компанії.

"Умови угоди дозволяють нам купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання. Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі забирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси (власний видобуток, імпорт з країн ЄС, сховища), і нам буде потрібно додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у "Газпрому". Основним постачальником імпортного газу в Україну цієї зими залишаються європейські компанії", - зазначив Коболєв.

При цьому, за його словами, сумарний обсяг газу, який "Нафтогаз" закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

"Чим раціональніше ми будемо витрачати запаси газу, які у нас є, тим менше імпортного газу нам доведеться купувати. Дві третини споживання газу в зимовий період припадає на домогосподарства. Занадто гарячі батареї і відкриті вікна в будинках - найкращий спосіб збільшити закупівлі російського газу", - підкреслив глава "Нафтогазу".

Нагадаємо, вчора ввечері в прес-службі "Нафтогазу" повідомили, що перерахували "Газпрому" перший платіж за газ на суму 1,45 млрд дол.

Ввечері 30 жовтня в Брюсселі за підсумками тристоронніх переговорів України з Росією за участю Європейського союзу підписали документи, що регулюють умови подальших постачань газу.