ua en ru

Основні європейські країни, що розвиваються, вийшли з економічного спаду

Три основні країни Європи, що розвиваються, - Польща, Чехія і Угорщина - зафіксували завершення економічного спаду і уповільнення зростання в другому кварталі 2013 року.

Три основні країни Європи, що розвиваються, - Польща, Чехія і Угорщина - зафіксували завершення економічного спаду і уповільнення зростання в другому кварталі 2013 року. Про це пише The Wall Street Journal.

Основним чинником відновлення економіки в Центральній і Східній Європі в цілому в минулому кварталі було поліпшення ситуації на їх основному експортному ринку - в решті країн Євросоюзу.

У Чехії закінчилася рецесія, що тривала шість кварталів і була най тривалішою з початку 1990-х років. ВВП республіки в квітні-червні виріс на 0,7% в порівнянні з попередніми трьома місяцями, краще за очікування ринку, і скоротився на 1,2% в річному виразі.

Польща ж, видно, так і залишиться єдиною країною, що не зіткнулася з рецесією після фінансової кризи. Поквартальний підйом її економіки прискорився до 0,4% з 0,2% в січні-березні, зростання в річному виразі - з 0,7% до 1,1%.

В Угорщині економіка в минулому кварталі пішла трохи іншим шляхом: відновлення підтримувалося не експортом, який залишився стабільним, а бурхливим зростанням агропромислового комплексу і будівельного сектору. Внутрішнє споживання в Угорщині, як і Чехії з Польщею, залишається слабким, чистий обсяг інвестицій знижується, і їх збільшення очікується лише в 2014 році. Разом з тим, зростання угорської економіки склало в квітні-червні 0,1% в порівнянні з попереднім періодом і 0,2% в річному виразі.

Зазначимо, за попередніми даними, ВВП в зоні обігу єдиної європейської валюти (євро) в II кварталі 2013 р. підвищився на 0,3% в порівнянні з попереднім кварталом. Таку інформацію опублікувало сьогодні європейське статистичне бюро Eurostat. Аналітики прогнозували зростання цього показника на 0,2%.

Це перше зростання економіки єврозони після шести підряд кварталів зниження ВВП. ВВП всіх 27 країн, що входять в Євросоюз, також виріс на 0,3%.