ua en ru

Основною кандидатурою на пост глави МВФ є міністр фінансів Франції Крістін Лагард, - Мінфін РФ

У Міністерстві фінансів РФ вважають, що основною кандидатурою на пост глави Міжнародного валютного фонду (МВФ) є міністр фінансів Франції Крістін Лагард. Таку думку висловив у бесіді з журналістами в Москві заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак, повідомляє РБК.
"Думаю, що з кандидатурою Лагард дуже складно конкурувати. Зараз немає фігури такого ж масштабу. До того ж за нею стоять країни, що володіють великою кількістю голосів у МВФ", - пояснив він.
При цьому Сторчак зазначив, що задоволений попаданням до списку кандидатів на посаду глави МВФ голови Нацбанку Казахстану Григорія Марченка. "Ситуація з виборами дуже цікава з точки зору заяв про те, що серед претендентів на цю посаду повинна бути чесна конкуренція і європейці не повинні домінувати", - вважає заступник міністра фінансів РФ.
Нагадаємо, що раніше МВФ завжди очолювали європейці. Попередній глава МВФ Домінік Стросс-Кан 14 травня 2011 р. був звинувачений у спробі зґвалтування в Нью-Йорку. На даний момент він перебуває під домашнім арештом у Нью-Йорку, у його справі триває судовий розгляд. Стросс-Кан заперечує всі звинувачення, висунуті на його адресу. Тим не менш 19 травня 2011 р. було оголошено, що він іде з посади директора - розпорядника МВФ.
23 травня ц.р. в МВФ приступили до складання списку претендентів на посаду голови організації. Кожна країна - член організації зможе запропонувати свого кандидата, заявки приймаються до 10 червня 2011 р. Згодом виконавча рада фонду відбере трьох претендентів і проведе з ними співбесіди. Передбачається, що ім'я нового директора - розпорядника МВФ стане відомо до кінця червня 2011 р. В даний час претендентами на цей пост є Лагард і Марченко, чия кандидатура була запропонована країнами СНД. Двома днями раніше Президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що країни G8 не заперечують проти кандидатури Лагард на пост глави МВФ.