ua en ru

Засновника Facebook Цукерберга названо найбільш щедрим американським меценатом 2013 р

Засновник соцмережі Facebook Марк Цукерберг і його дружина Прісцилла Чан названі найбільш щедрими меценатами за підсумками 2013 р. у США.

Засновник соціальної мережі Facebook Марк Цукерберг (на фото) і його дружина Прісцилла Чан названі найбільш щедрими меценатами за підсумками 2013 р. у США. Так, Цукерберг пожертвував некомерційній організації Силіконової долини 18 млн акцій Facebook загальною вартістю більше 970 млн дол. Про це повідомляє видання Chronicle of Philanthropy ("Хроніки благодійності").

Дар Цукерберга став найбільшим у минулому році і зробив молоду пару лідерами щорічного рейтингу журналу, що опублікував імена 50 найщедріших американців за підсумками 2013 р. Загальна сума, пожертвувана меценатами, склала 7,7 млрд дол., а заявлені пожертвування досягли 2,9 млрд дол.

Як зазначають укладачі рейтингу, важливим фактом стали обсяги пожертвувань від живих меценатів. Загальний їх обсяг за 2013 р. на 4% перевершив аналогічний показник за 2012 р. Також укладачі рейтингу наголошують, що подібна тенденція свідчить про оздоровлення економіки і про те, що люди відчувають себе більш спокійно.

За даними видання, другий рядок у рейтингу зайняв нині покійний мільярдер і піонер у сфері промислового видобутку сланцевого газу Джордж Мітчелл, третє - голова ради директорів Nike Філіп Найт і його дружина Пенелопа.

Варто зазначити, що низка видних меценатів не з'явились у рейтингу 2013 р. не тому, що відмовилися від благодійності, а через те, що ряд з їх реальних перерахувань, фактично зроблених у 2013 р., був врахований у якості заявлених пожертвувань роком раніше.

Як стало відомо наприкінці грудня 2013 р., засновник і виконавчий директор Facebook Марк Цукерберг продає 41,4 млн акцій своєї компанії, щоб виручити кошти на оплату податкового рахунку, виставленого йому у зв'язку з виконанням опціону на покупку 60 млн акцій Facebook.