ua en ru

Поки немає підстав говорити про спроби фальсифікації виборів, - ОПОРА

Поки немає підстав говорити про спроби фальсифікації виборів, - ОПОРА Фото: вибори

Найпоширенішим порушенням на проміжних парламентських виборах поки залишається агітація

За станом на зараз немає підстав говорити про спроби фальсифікації на проміжних виборах до Верховної Ради у семи округах або умисної дестабілізації ситуації. Про це РБК-Україна повідомив аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

"Станом на зараз немає підстав говорити, що десь є ознаки фальсифікації або спеціальної дестабілізації ситуації", - повідомив Неберикут, зазначивши, що більшість проблем пов'язані з необізнаністю членів дільничних виборчих комісій і виборців, а також організаційними конфліктами.

"Ситуація є типовою, якісь окремі округи зараз виділити не можна. Найбільш масові епізоди пов'язані з тим, що не була знята передвиборна агітація - це типова проблема для всіх виборів", - повідомив аналітик. За його словами, також були зафіксовані факти видачі бюлетенів без паспорта і фотографування бюлетеня в Дніпропетровкою області.


За словами Неберикута, ранкові засідання і початок дня голосування відбулися в штатному режимі з дотриманням вимог закону. В той же час були зафіксовані певні епізоди, пов'язані з завчасним проведенням підготовчого засідання, а деякі дільниці відкрилися раніше.

Також ОПОРИ повідомили про випадки, пов'язані з окремими конфліктами щодо заміни членів дільничних виборчих комісій, в той же час деякі члени ДВК припинили свої повноваження.

"Станом на зараз є кілька інцидентів, але вони поодинокі, не можна говорити про системних проявах", - зазначив аналітик. За його словами, в Луганській області був зафіксований випадок, коли члени ДВК не проставили печаток на бюлетенях.

"Не цей момент вже проголосували 60 або 70 виборців і зараз вирішується інформація, що з ними робити", - повідомив аналітик, зазначивши, що відповідні бюлетені повинні бути визнані недійсними, разом з тим комісія їх відклала і, можливо, щодо документів буде прийнято інше рішення. Також в Херсоні зафіксовані випадки масового підвозу виборців на маршрутних автобусах до окремих виборчих дільниць.

"Тут немає явних ознак підкупу, разом з тим, факт може бути одним із проявів схеми підкупу, але зараз про це говорити передчасно", - додав аналітик. Інформація щодо явки виборців стане відома трохи пізніше, повідомили в ОПОРІ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ОПОРА фіксує ряд порушень в ході підготовки до довиборах у Раду.