ua en ru

"Ощадбанк" подав у міжнародний арбітраж на Росію за понесені збитки в Криму

"Ощадбанк" подав у міжнародний арбітраж на Росію за понесені збитки в Криму Фото: Андрій Пишний

"Ощадбанк" подав повідомлення про арбітражний розгляд проти Російської Федерації

АТ "Ощадбанк" подав Повідомлення про арбітражний розгляд проти Російської Федерації відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі 1976 році. Про це повідомляє прес-служба банку.

У повідомленні наголошується, що це наступний крок у вирішенні законних претензій Ощадбанку Росії. Банк діє як інвестор і як юридична особа приватного права з метою економічного захисту та поновлення своїх втрачених в Криму інвестицій.

"Перший крок в цьому напрямку Ощадбанк зробив у першій половині липня 2015 року, направивши офіційне письмове повідомлення уповноваженим представникам Російської Федерації за претензіями, які випливають із незаконного обігу з інвестиціями, які належать Ощадбанку в Криму, в порушення численних положень Угоди між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року, а також міжнародного права, про що раніше заявляв голова правління Ощадбанку Андрій Пишний Цим повідомленням Ощадбанк інформував Російську Федерацію про існування спору і наполягає на врегулюванні розбіжності з Російською Федерацією з метою компенсації Ощадбанку завданої шкоди", - пояснюється в повідомленні.

У банку відзначають, що виходячи з того, що Російська Федерація не надала жодної відповіді на звернення Ощадбанку щодо врегулювання спору шляхом переговорів, останній на поточний момент скористався своїм правом продовжити розгляд з використанням доступних у відповідності з угодою від 27 листопада 1998 інструментів міжнародної судової захисту проти Російської Федерації і, відповідно, подав Повідомлення про арбітражному розгляді, яким офіційно почав арбітражний процес проти Російської Федерації

"Арбітраж у відповідності з угодою від 27 листопада 1998 року є обов'язковим процесом, який дозволяє Ощадбанку подавати позов і реалізовувати свої права незалежно від того, приймає в ньому участь Російська Федерація чи ні. Для того і існують міжнародні арбітражні суди, щоб вирішити спір остаточно і справедливо. Ми готові до боротьби в юридичній площині з метою захисту законних прав та інвестицій Ощадбанку і для надання чіткого сигналу іншим підприємствам нашої країни, щоб, спираючись на наш досвід, вони також могли відстоювати свої права перед країною-агресором", - підкреслив Андрій Пишний.

Банк буде використовувати всі способи захисту, доступні йому у відповідності з національним та/або міжнародним правом.

Нагадаємо, АТ "Ощадбанк" подав позов у Господарський суд міста Києва про незаконне перейменування української "дочки" "Сбербанку Росії" в "Ощадбанк" і заявляє про порушення прав інтелектуальної власності. Повідомляється, що позов був поданий 15 січня 2016 року. В "Ощадбанку" вважають, що "Сбербанк Росії" незаконно використовує торговельну марку "Ощадбанк", єдиним власником якої є на території України "Ощадбанк".