ua en ru

Організатори референдуму в Донецьку очікують 11 травня явку 70%

У Донецьку на референдумі 11 травня організатори очікують явку 70%. Про це в інтерв'ю ВВС заявив голова так званої "виборчої комісії" Роман Лягін.

У Донецьку на референдумі 11 травня організатори очікують явку 70%. Про це в інтерв'ю ВВС заявив голова так званої "виборчої комісії" Роман Лягін.

"Я чекаю явку до 70%. Що вирішать люди, цього я сказати не можу, настрої полярні. У нас немає нижнього порогу явки, я визнаю його (референдум) відбувся у будь-якому випадку. Я можу обіцяти відкритий і чесний процес. Ми не запрошуємо ніяких спостерігачів конкретно, але будемо раді всім. І спостерігачам, і журналістам", - сказав він.

"Строки у нас гранично стислі. Те, що робить держава за три місяці, ми повинні зробити за один. Поки що все йде за планом - 11 травня, загрози зриву поки немає. Є проблеми зі списками (виборців), СБУ заблокувала доступ до них, однак ми будемо користуватися списками, що залишилися з минулих виборів", - сказав він.

На питання, яким чином організатори референдуму зможуть надати протидіяю проведенню президентських виборів, Лягін відповів: "Є проста система, яка дозволить нашому силового блоку вибори зірвати. Досить блокувати роботу 22 окружних виборчих комісій, щоб вибори не відбулися. Досить розірвати зв'язок, перервати їх комунікації і позбавити їх печаток, щоб вибори тут проводити не було можливості".

"Місцеві правоохоронці на нашій стороні, ви повинні це розуміти. Потрібно розділяти владу в Києві і місцеву владу. Силовиків направлять до нас з інших областей і це буде для нас плюсом. Тому що ми де-факто вже не Україна. Подивіться, наприклад, на штурм будівлі обласної адміністрації. Хіба ви можете сказати, що там хоч мізинцем чіпали хоч одного силовика, міліціонера? Ми не загарбники, не терористи, ми займаємо будівлі, які й так вже наші. Я можу констатувати, що над більшістю адміністративних будівель в області майорять прапори Донецької республіки. Багато адміністрації вчинили так звані самозахоплення - вони негласно підтримують Народну республіку", - зазначив він.