ua en ru

Організатор вбивства посла США в Бенгазі виявився колишнім в'язнем Гуантанамо

Співробітники служби безпеки Лівії затримали Суфьян бін Куму. Останній є ватажком екстремістського угруповання, яка підозрюється в нападі на американське консульство в Бенгазі і вбивство посла США Крістофера Стівенса, повідомляє агентство Associated Press.

У лівійській службі безпеки зазначають, що операція по затриманню терориста проводилася в районі міста Дарна. Цей район часто використовують місцеві ісламісти в якості притулку.

Відомо, що в ході операції бін Куму був поранений і пізніше під конвоєм доставлений в палату інтенсивної терапії найближчої лікарні.
Суфьян бін Куму добре відомий американським спецслужбам. Кілька років він відбував термін у в'язниці на базі в Гуантанамо. У слідчих були дані про те, що бойовик був тісно пов'язаний з "Аль-Кайєдою" і навіть був особистим шофером засновника організації Усами бен Ладена. Проте кілька років тому С. бін Куму випустили на свободу. На волі він повернувся до терористичної діяльності, прийнявши діяльну участь у боротьбі з військами Муаммара Каддафі, а потім і з американцями, які багато зробили для повалення лівійського диктатора.

Офіційні представники США поки ще жодного разу не називали імен, підозрюваних у скоєння нападу на будівлю американської місії в Бенгазі, в ході якого був убитий посол Крістофер Стівенс і ще троє співробітників державного департаменту США. Повідомлялося лише, що в рамках однієї з спецоперацій в місті було ліквідовано відділення радикальної організації "Ансар аль-Шаріа", що контролювала кілька кварталів у другому за чисельністю населення місті Лівії.