ua en ru

Oracle хоче відсудити у Google до 6,1 млрд дол. за порушення патентів

Американський софтверний гігант Oracle хоче відсудити у компанії Google від 1,4 млрд дол. до 6,1 млрд дол., обвинувачуючи останню в порушенні своїх патентів. Мова йде про несанкціоноване використання Java (що належить Oracle) в операційних системі Android, що стала мегапопулярної в останні роки, передає РБК.

Google з даними претензіями незгоден, називаючи суми позовів непропорційно великими і взагалі мало придатними для порушень у сфері інтелектуальної власності.

Незважаючи на те, що дана судова справа тягнеться ще з минулого року, сума пред'явлених претензій стала надбанням громадськості лише сьогодні. Днем раніше агентство Reuters з посиланням на судові документи повідомляло, що мова йде про "мільярди доларів", але точну суму назвало лише сьогодні.

Oracle придбала технологію Java в рамках угоди з поглинання софтверної компанії Sun Microsystems за 5,6 млрд дол. Керівництво Oracle неодноразово заявляло, що Java є ключовим активом компанії, оскільки це ПЗ використовується в самих різних електронних пристроях.

У серпні компанія подала в суд на Google, яка нібито порушила 7 патентів Oracle. Заявник вимагає, щоб Google поніс відповідальність за порушення інтелектуальної власності. Oracle також вимагає, щоб всі примірники пристроїв, вироблені з порушенням патентів, були вилучені з обігу і знищені.

Oracle Corporation - одна з найбільших американських компаній, розробник систем управління базами даних, інструментів для розробки баз даних, а також ERP-систем. Організація має підрозділи у більш ніж 145 країнах по всьому світу. Станом на 2010 р. налічує понад 101 тис. службовців. Компанія є другим за прибутковістю постачальником програмного забезпечення після Microsoft. Штаб-квратіра організації знаходиться в Редвурд-Шорз, штат Каліфорнія.