ua en ru

Опубліковано закон про амністію в 2016 році

Опубліковано закон про амністію в 2016 році Фото: амністія (РБК-Україна)

Завтра закон набуде чинності

Закон "Про амністію в 2016 році" опубліковано у виданні "Голос України" від 6 вересня 2017 року. Він набуде чинності з наступного дня після публікації.

Зокрема, документ передбачає амністію осіб, засуджених за вчинення умисних нетяжких і не особливо тяжких злочинів; необережних злочинів, які не є тяжкими.

Зокрема, громадян: які на момент порушення були неповнолітніми, вагітних на даний момент жінок, батьків неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів (якщо цих засуджених не позбавили батьківських прав), визнаних інвалідами, засуджених, які на даний момент досягли пенсійного віку, ветеранів війни , учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, дітей батьків старше 70 років або батьків-інвалідів, якщо у тих немає інших працездатних дітей.

Підкреслимо, що законом звільняються від відповідальності засуджені учасники антитерористичної операції на Донбасі, що не вчинили тяжких злочинів.

Згідно з документом, якщо засуджений відбуває покарання за нетяжкий і не особливо тяжкий злочин, його можуть звільнити від покарання, якщо він відбув менше половини строку основного покарання. При цьому засудженим за не особливо тяжкі злочини, якщо вони не підпадають під дію описаних вище норм, скоротять невідбуту частину покарання наполовину.

"Рішення про застосування або незастосування амністії приймається судом щодо кожної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання", - свідчить текст закону.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко підписав закон "Про амністію в 2016 році", яким звільняються від відповідальності засуджені учасники антитерористичної операції на Донбасі, що не вчинили тяжких злочинів.