ua en ru

Оптимізація реєстрації та ліцензування банків усуне підґрунтя для корупції, - УКБС

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" пропонує НБУ доопрацювати окремі норми проектів "Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів" та "Порядку подання відомостей про структуру власності", опублікованих на сторінці Офіційного інтернет-представництва НБУ.

Зокрема, УКБС пропонує визначити статус та основні ознаки філій, відділень та робочого місця працівника банку (філії/відділення) поза межами приміщення банку. Оскільки, на сьогодні в законодавстві відсутнє чітке визначення терміну відокремленого структурного підрозділу банку. Тому, нівелюється різниця між філіями та відділеннями банку. Такий підхід призведе до надмірної зарегульованості діяльності, внаслідок необхідності внесення відомостей про всі зазначені підрозділи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (відповідно до вимог ст. 58 Господарського кодексу України).

Експерти Асоціації пропонують деталізувати для власника істотної участі фінустанови строки та форму повідомлення НБУ про намір зменшити участь у банку. Це забезпечить чітке розуміння правил всіма учасниками відносин та усуне підґрунтя для вчинення корупційних діянь.

Крім того, необхідно вдосконалити розділ Положення, що вимагає від власника істотної участі банку підтвердження відсутності прострочених зобов'язань перед банками. Тому запропоновано надання такого підтвердження у формі листа за підписом фізособи, засвідченим нотаріально, або за підписом керівника та засвідченого печаткою (якщо учасником банку є юрособа). Це спростить порядок подання необхідних документів при реєстрації банку або набутті істотної участі в ньому.

Представники банківської спільноти також зазначають про необхідність визначити у документі звітний період, за який фізичні особи - учасники банку повинні подати довідку органу державної податкової служби про подану декларацію про майновий стан та отримані доходи. Це дозволить більш чітко визначити вимоги НБУ для уникнення двоякого розуміння норм.

Крім того, потребує доопрацювання процедура призначення відповідального виконавця, який здійснює контроль за операціями, що проводяться працівниками відокремленого підрозділу банку. Адже, у випадку коли чисельність його працівників не перевищує трьох осіб та операції відділення не відображаються в окремому балансі, існує практика призначення однієї відповідальної особи на кілька відділень з обмеженим переліком операцій. Тому УКБС пропонує надати банкам право самостійно призначати відповідальну особу, враховуючи обсяги операцій підрозділів банку.

"Врахування пропозицій УКБС дозволить оптимізувати процедури реєстрації та ліцензування банків, відкриття фінустановами відокремлених підрозділів та уникнути суперечностей між змінами та діючим законодавством, що виключить можливість різного тлумачення і застосування норм, - зазначила генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер.