ua en ru

Опитування: переважна більшість росіян відчувають себе щасливими

Опитування: переважна більшість росіян відчувають себе щасливими Фото: у РФ лише 15% жителів вважають себе нещасними

Більш позитивно налаштовані молоді люди і матеріально забезпечені

Переважна кількість жителів Російської Федерації відчувають себе в цілому щасливими людьми. Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Згідно з даними соціологічного дослідження, на сьогодні 83% росіян відчувають себе в цілому щасливими людьми. Більш позитивно налаштовані молоді люди - 92% серед 18-24-річних, матеріального забезпечені - 91%, і високоосвічені - 89%. Нещасними себе називають 15% опитаних росіян.


Серед основних чинників щастя росіяни називають мир і достаток в сім'ї (35%), діти та онуки (21%), здоров'я близьких (18%). Кожен десятий опитаний пов'язує своє щастя з життєвими успіхами і досягненнями (13%), хорошою роботою та навчанням (9%).

У той же час, основною причиною, яка заважає росіянам радіти життю, є несприятливе матеріальне становище (34%). В числі негативних чинників також відзначають хвороби і старість, смерть близьких (10%), відсутність гарної роботи (6%), важке життя в цілому (6%).

Опитування ВЦВГД проведено 2-3 квітня 2016 року у 130 населених пунктах в 46 областях, краях і республіках і 9 ФО Росії. Обсяг вибірки становив 1600 осіб. Максимальний розмір помилки (з урахуванням дизайн-ефекту) з ймовірністю 95% не перевищує 3,5%.

Читайте свіжі новини в Україні та Росії сьогодні на порталі РБК-Україна кожен день.

Нагадаємо, 49% росіян вірять, що уряд РФ подолає економічну кризу.