ua en ru

Опитування: 36% українців виступають за припинення перемир'я в зоні АТО

Згідно з результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", 36% українців виступають за припинення перемир'я в зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

Згідно з результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", 36% українців виступають за припинення перемир'я в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Про це повідомляє прес-служба "Рейтингу".

Зокрема, 36% опитаних вважають, що необхідно скасувати перемир'я і завершити АТО до повного відновлення української влади на всьому Донбасі, 21% підтримують надання широких економічних і гуманітарних повноважень регіону, ще 17% - за надання цим територіям самостійності, федеративного статусу краю, але залишити у складі України, ще 9% - за відділення цих територій від України. Не визначилися - 17%.

Порівняно з опитуванням за жовтень, зросла підтримка скасування перемир'я і завершення АТО (з 22 до 36%) і зменшилася кількість невизначених з даного питання (з 27 до 17%). Найбільше скасування перемир'я і завершення АТО підтримують на Заході, відділення цих територій від України - на самому Донбасі.

43% респондентів позитивно ставляться до підписання перемир'я з представниками так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки", стільки ж (44%) - негативно. Не визначилися - 13%. Порівняно з жовтнем зменшилася кількість прихильників підписання перемир'я (з 53 до 43%), в той же час зросла кількість його супротивників (з 33 до 44%).

Разом з цим, більшість респондентів (71%) не підтримують ідею відокремлення територій, які контролюють "ДНР" і "ЛНР", від України, в той же час, кожен п'ятий виступає за відділення, кожен десятий - не визначився.

Абсолютна більшість (74%) вважають, що Україна має бути унітарною державою, 15% - федеративною, не визначилися - 11%.
64% респондентів підтримують вступ України в ЄС, 17% - до Митного союзу, 19% - не визначилися.

З квітня 2014 року спостерігається збільшення прихильників вступу в ЄС (з 55 у квітні до 64%) при одночасному зменшенні прихильників МС (з 24 у квітні до 17%). Вступ до ЄС підтримують більшість опитаних на Заході, Півночі, в Центрі, на Сході і Півдні. Тільки на Донбасі більшість - за вступ України в Митний союз.

Майже половина опитаних (48%) підтримують ініціативу скасування на законодавчому рівні позаблокового статусу України, близько третини (28%) - проти цього. Ще чверть - не визначилися.

Якби сьогодні проводився референдум про вступ України в НАТО, то половина опитаних (51%) проголосували б за вступ, 25% - проти. Ще чверть - не визначилися або не брали б участі у такому референдумі.

Починаючи з квітня цього року кількість прихильників вступу до НАТО постійно збільшується. У листопаді зафіксовано найбільший рівень його підтримки (з 40 у квітні до 51%) при одночасному зменшенні противників вступу (з 46 у квітні до 25%). Найбільше вступ до НАТО підтримують мешканці Заходу, Півночі та Центру. На Сході приблизно рівну кількість прихильників і противників НАТО, на Півдні та Донбасі - більше супротивників.

Нагадаємо, згідно з даними опитування групи "Рейтинг", 56% українців вважають, що вибори Верховної Ради пройшли чесно.