ua en ru

Опозиція вимагає помилувати Тимошенко, хоча розуміє, що для цього немає юридичних підстав, - нардеп

Опозиція сьогодні в ультимативній формі вимагає помилувати екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і, хоча для помилування немає юридичних підстав, все ж вважає за краще робити вигляд, що цього не знає. Про це заявив народний депутат України, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Олег Зарубінський.

"Сьогодні опозиціонери відкидають варіант відправки Тимошенко на лікування в німецьку клініку "Шаріте", хоча ще 8 місяців тому вони про це мріяли. Нинішній "місцеблюститель" лідера "Батьківщини" Яценюк зі своїм колегою Петренко 13 лютого 2013 р. зареєстрували законопроект № 2293 про можливості лікування ув'язнених і заарештованих за кордоном. Хоча пізніше автори свій законопроект відкликали на увазі зміни політичної ситуації, але проект закону зберігся на сайті ВР", - повідомив Зарубінський.

"Цікаві деякі цитати з законотворчості Яценюка... Так, у ст. 6 Кримінально-виправного кодексу авторами пропонувалося внести такі зміни: "Лікування осіб, засуджених до позбавлення волі, в лікувальних установах за кордоном проводиться з забезпеченням дотримання режиму утримання ув'язнених, визначеного цим Кодексом, що підтверджується гарантійним письмовим зобов'язанням уряду іноземної держави", - зазначив нардеп.

"Тобто, у лютому Яценюка влаштовувало, що Тимошенко зможе скористатися його законом і виїхати на лікування в наручниках. Але пройшло 8 місяців, Яценюк став частиною "Батьківщини", і тепер його ж пропозицію бачиться йому неприйнятним", - також підкреслив він.

Депутат нагадав, що Яценюк і Петренко також пропонували, щоб режим виїхали за кордон на лікування ув'язнених забезпечувався "силами приймаючого іноземної держави або компетентними органами України": "тобто, раніше Яценюк не заперечував, щоб наші конвоїри охороняли Тимошенко і в "Шаріте", а сьогодні йому не до вподоби навіть статус ув'язненої".

"Автори пропонували не зволікати з відправкою хворих ув'язнених на лікування за кордон і здійснювати дану процедуру "в місячний термін з моменту отримання Україною гарантійного письмового зобов'язання уряду іноземної держави". Також автори просили укладених надавати документи, що підтверджують оплату повної вартості лікування і видатків на забезпечення дотримання режиму утримання ув'язнених. Тобто, Яценюк хотів, щоб Тимошенко не тільки оплатила своє лікування в "Шаріте", але і роботу німецьких або українських конвоїрів щодо її охорони", - підкреслив Зарубінський.

"На жаль, Яценюк відкликав свій законопроект, - поінформував політик. - Але я вважаю, що його слід було б знову зареєструвати представникам опозиції, оскільки законопроект має раціональні ідеї, які можуть бути не тільки сприйняті в ПР, але і проголосовано".

"Сьогодні Яценюку не вигідно бачити Тимошенко на лікування за кордоном, тому він пропонує заздалегідь неприйнятний варіант помилування, щоб посилити тиск на влада перед вильнюсским самітом "Східного партнерства". До того ж, будь Тимошенко в Німеччині, Яценюку довелося б ділити з нею керівництво "Батьківщиною", а не правити одноосібно", - додав Зарубінський.