ua en ru

Опозиція просити Європу про фінансову допомогу для західніх регіонів України

Опозиція проситиме у Європейського Союзу фінансову допомогу для регіонів, в яких на рівні органів місцевого самоврядування відмовилися визнавати діючу центральну владу. Про це йдеться у спільному зверненні лідерів опозиційних парламентських партій, опублікованому в середу вранці.

"В Україні вже кілька регіонів на рівні органів місцевого самоврядування відмовилися визнавати легітимною діючу центральну владу. Є багато областей, де чиновники морально готові послідувати цьому прикладу і підтримати український народ. Але їх зупиняє фінансова залежність "від центру". Тому ми просимо Європейський Союз підтримати становлення демократії в Україні і виділити фінансові ресурси для надання допомоги таким регіонам", - йдеться у зверненні.

При цьому опозиціонери не приховують того, що подібні заходи необхідні саме для Західної України, більша частина областей якої традиційно є дотаційною.

"Роки перебування під гнітом олігархічних кланів Східної України знищили економіку цього регіону. Тому саме тут залежність від фінансових ресурсів" центру "є настільки глибокою", - зазначають опозиційні лідери.

При цьому вони акцентують увагу на тому, що багато жителів таких депресивних територій сьогодні змушені шукати "кращого життя", вирушаючи на заробітки до Європи. Тому опозиціонери просять розглянути можливість надання їм права на перетин кордонів Європейського Союзу в безвізовому форматі. "Таке рішення ЄС продемонструє його відкритість і готовність підтримувати демократичні устремління українського народу", - підкреслюється в заяві.